19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRADET ajunge in atentia Autoritatii pentru monitorizarea licitatiilor

RADET ajunge in atentia Autoritatii pentru monitorizarea licitatiilor

Conducerea Regiei de Termoficare a Bucurestiului, RADET, va trebui sa dea o serie de explicatii in legatura cu modul in care a organizat si stabilit castigatorul licitatiei pentru contorizarea a 456 de puncte termice in Capitala.
Suma alocata pentru aceste lucrari nu trebuia sa depaseasca circa sase milioane de euro si provenea, in parte, dintr-un grant acordat de Secretariatul Elvetian de Stat pentru Afaceri Economice in cadrul Proiectului multisectorial al Bucurestiului. La licitatie au participat companiile Fela Planungs AG, Siemens Schweiz AG, Sauter AG si ABB Switzerland. Dupa deschiderea ofertelor comerciale, castigatoare a licitatiei a fost desemnata firma Fela Planungs AG (4.069.426 de euro), desi cea mai mica oferta, din punct de vedere financiar, venise de la Siemens (3.879.263 de euro), iar in documentatia de licitatie se preciza ca unicul criteriu pentru castigarea proiectului este pretul ofertat (evident, in cazul indeplinirii specificatiilor tehnice).
Criteriile avute in vedere de responsabilii RADET la stabilirea castigatorului nu au fost deocamdata comunicate celorlalti candidati, desi acest lucru a fost solicitat in scris. Pe de alta parte, licitatia a fost organizata in 28 februarie 2006, iar rezultatele au fost anuntate, printr-o simpla adresa comunicata competitorilor, la o distanta de sase luni, timp in care RADET a blocat garantiile de participare. Singura explicatie venita dinspre regia de termoficare a fost data de directorul Virgil Ramba si aceasta a fost mai mult decat evaziva: oferta Siemens nu indeplinea unele conditii specifice Romaniei, fara insa a preciza care erau acestea. Oricum, motivatia directorului Ramba nu sta in picioare avand in vedere ca Siemens a castigat in Romania mai multe licitatii avand aceleasi obiective (RADET Constanta, CET Iasi, CET Brasov).
Siemens a solicitat deja regiei sa-i prezinte nota de fundamentare in baza careia a fost desemnat castigatorul, solicitand totodata ca aceasta sa fie prezentata si Consiliului General al Capitalei. De asemenea, va trimite contestatii la primarul general si la Consiliul Municipal, precum si la Autoritatea de monitorizare a licitatiilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă