19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRăchia de smochine, ultima fiță din Banat pentru Crăciun

Răchia de smochine, ultima fiță din Banat pentru Crăciun

Băutura preparată din smochine este comercializată la târgurile de produse tradiționale, dar și online.

Tradiționala răchie de prune sau de mere, produsă la Teregova sau la Cornereva, are un rival tot mai puternic. Este vorba de răchia de smochine, o băutură produsă în manieră tradițională în satele situate pe Clisura Dunării. Pentru mulți bănățeni, răchia de smochine este perfectă pentru masa de Crăciun. Prețioasa licoare poate fi procurată de la târgurile de produse tradiționale, organizate în Timișoara sau în Reșița, dar și on-line, în contextul în care unii dintre proprietarii livezilor de smochini din județul Caraș-Severin și-au construit adevărate magazine virtuale, unde comercializează, alături de răchie, și dulceața sau gemul de smochine.

Pojejena, paradisul smochinelor

Unul dintre satele cele mai cunoscute pentru răchia de smochine este Pojejena. Comunitatea are mai puțin de 3.000 de membri, iar comuna este împărțită aproape egal între români și sârbi. Comuna este situată la 12 kilometri în amonte de orașul Moldova Nouă și beneficiază de un climat submediteranean, creat de influența Dunării și cea a dealurilor cu înălțimea medie de 300 de metri, care înconjoară spre nord localitatea. Cultivarea smochinilor reprezintă o tradiție îndelungată în această zonă.

”Cel mai bătrân smochin de la mine din livadă are 70 de ani”, spune Florin Jeberean, un localnic care produce răchie din fructele zemoase și apoi vinde licoarea la târgurile organizate în cele mai importante orașe din Banat. ”Cel mai adesea, răchia este vândută în anul în care este produsă, însă cel mai bine ar fi dacă ar fi lăsată măcar cinci ani la învechit în butoaie de dud sau de stejar”, mai spune Florin Jeberean. El spune că localnicii din Pojejena își vând cam jumătate din producție pe la târgurile de produse tradiționale. Cealaltă jumătate din producție este cumpărată de rude, de cunoștințe, de către cei care accesează magazinele online care vând răchie de smochine sau este păstrată pentru consumul propriu al localnicilor, care doresc să aibă pe masă o băutură mai deosebită, cu care să își uimească oaspeții. Într-adevăr, răchia de smochine, cu o tărie de 40 de grade alcoolice, parfumată și servită direct de la congelator, reprezintă un element care poate particulariza masa de Crăciun a oricărui bănățean care ține la această băutură tradițională. ”Smochinul este întâlnit de milenii aici, pe Clisură. Sunt unii istorici care cred că agricultura a început, în neolitic, cu cultivarea acestui pom. Unele cercetări arată că oamenii au început să cultive smochini înainte de cereale”, spune Matei Cazacu, specialist în gastronomie și unul dintre admiratorii artizanilor locali care produc răchie de smochine. În zona din sudul României sunt cultivate trei soiuri de smochin. Cel mai răspândit este cel cu fructe verzi, care este mai bine adaptat condițiilor climatice din zona Văii Dunării și care poate produce două recolte de fructe pe an.

Interes. Livezi în extindere

Cultura smochinului, larg răspândită în perioada interbelică, a cunoscut un reviriment după căderea comunismului. În multe zone de-a lungul Văii Dunării livezile au fost extinse, inclusiv cu ajutorul unor finanțări nerambursabile. Specialiștii în agricultură se așteaptă ca acest fenomen de extindere a livezilor să continue, deoarece, din punct de vedere financiar, culturile de smochin au fost un succes.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă