Comisia Electorala din R.Moldova a refuzat marti sa analizeze o contestatie depusa in aceeasi zi de Partidul Liberal, in care acesta sustine ca, in urma verificarii a 25 la suta dintre listele electorale, 10.000 de voturi au fost fraudate, informeaza Info-Prim Neo in pagina electronica, citata de Mediafax.
Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, a motivat refuzul analizarii acestei contestatii aratand ca "CEC nu este indreptatita sa examineze contestatiile depuse dupa totalizarea rezultatelor numararii voturilor".
De asemenea, trei membri ai Comisiei Electorale Centrale Nicolae Girbu, Mihai Busuleac si Vasile Gafton au "pastrat anumite rezerve si au formulat o opinie separata" fata de raportul de marti al acestei Comisii cu privire la rezultatul renumararii voturilor exprimate in alegerile legislative din 5 aprilie. Renumararea buletinelor a confirmat rezultatele oficiale initiale, potrivit carora Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) a castigat alegerile cu 49,48 la suta din voturile valabil exprimate.
Potrivit lui Nicolae Girbu, care a verificat procesele verbale intocmite de birourile electorale din cinci raioane, un numar "impunator" de semnaturi ale membrilor birourilor nu coincid cu cele de pe procesele-verbale de la numararea voturilor din 5 aprilie.
Potrivit agentiei, Girbu a declarat ca "aceste fraude sunt vizibile cu ochiul liber", el propunand Comisiei Electorale sa ceara Curtii Constitutionale timp supliemntar pentru verificarea tuturor proceselor-verbale, iar Procuraturii Generale sa demareze o ancheta cu privire la aceste "incalcari". Aceasta propunere a fost sustinuta de majoritatea membrilor Comisiei Electorale Centrale, potrivit agentiei.
Astfel, atat contestatia Partidului Liberal, cat si rezervele exprimate de cei trei membri ai Comisiei Electorale Centrale vor fi anexate la raportul Comisiei cu privire la rezultatele renumararii voturilor care va fi transmis Curtii Constitutionale. Curtea urmeaza sa se pronunte asupra valabilitatii alegerilor de la 5 aprilie.
Renumararea voturilor a fost dispusa de Curtea Constitutionala la solicitarea Partidului Comunistilor din Republica Moldova. Partidele de opozitie nu au participat la procesul de renumarare, considerand ca doar verificarea listelor electorale este in masura sa dovedeasca fraudarea alegerilor.
Informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro