1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialR.A.A.P.P.S. a ratat privatizarea la malul mării

R.A.A.P.P.S. a ratat privatizarea la malul mării

Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat încearcă de cinci ani să-şi vândă proprietăţile de pe litoral. Pe sfârşit de an a fost aprobată o listă cu imobile şi terenuri ce vor fi scoase la licitaţie în toată ţara. Printre acestea se numără patru active de pe litoral: complexul Dunărea, terenurile de tenis şi golf ale hoteluri Arad, toate situate în Neptun-Olimp, plus vila Agigea din staţiunea Eforie Nord. Valoarea totală a imobilelor depăşeşte trei milioane de euro, iar cel mai scump este complexul Dunărea, care are un preţ de 1,042 milioane euro. În acest caz, tariful de licitaţie a fost redus substanţial comparativ cu începutul anului, atunci când R.A.A.P.P.S. a cerut peste 1,3 milioane euro pentru acest activ. În 2009, primul an în care s-a încercat valorificarea imobilelor, complexul sus-menţionat avea un preţ de peste trei milioane euro.

Nici un investitor interesat

Deşi oferta R.A.A.P.P.S. a fost îndulcită în fiecare an, hotelurile şi vilele unde îşi petrec vacanțele demnitarii nu prezintă nici un interes pentru investitori. Chiar şi la preţul redus, acestea sunt cu mult peste tarifele pieţei libere. „A fost un singur an în care au avut preţuri de piaţă bune şi s-au vândut. Asta se întâmpla acum 5- 6 ani, dar de atunci nu au mai fost oferte aşa de interesante, având în vedere că îţi poţi cumpăra un teren în zonă şi să-ți contruieşti ceva modern”, a precizat Marius Mureşanu, expert imobiliar. Acesta a explicat că toate activele R.A.A.P.P.S. au nevoie de reparaţii şi modernizare. „Trebuie să schimbi instalaţiile electrice, sanitare etc. Trebuie renovate pentru a putea fi incluse în circuitul turistic”, a menţionat expertul, care consideră că este mult mai rentabil să ridici o clădire de la zero decât să te duci la licitaţiile R.A.A.P.P.S.. „Dacă construieşti o pensiune sau minihotel nou, preţul de construcţie este de 450-500 euro/ metru pătrat. Terenul se vinde în zonă cu 100, 120 euro/metrul patrat. Ei (R.A.A.P.P.S., n.r.) dacă scot la vânzare o vilă P+ 2, de exemplu, cu un preţ de 300.000 euro este mult peste preţul pieţei şi chiar poţi să-ţi construieşti ceva nou sub acest preţ”, a mai spus Marius Mureşanu. De altfel, nu numai experţii imobiliari au tras semnalul de alarmă în acest caz. „Dacă cumperi o vilă de la R.A.A.P.P.S. cu 500.000 euro trebuie să bagi cel puţin încă pe atât pentru a putea caza turiştii”, a declarat un investitor hotelier din staţiunea Mamaia.

Cinci ani de licitaţii, nici un rezultat

R.A.A.P.P.S. deţine peste zece imobile şi terenuri pe litoralul românesc, evaluate la preţuri cuprinse între 200.000 şi 2 milioane de euro. Privatizarea a început în 2009, însă de atunci şi până în prezent nu s-a vândut mai nimic, deşi statul a încercat diverse metode pentru atragerea investitorilor. Pentru unele dintre imobile s-a recurs la vânzarea prin negociere directă, în baza O.U.G. 15/2013. Această prevedere permite regiei ca, în cazul unor investitori interesaţi, să negocieze preţul de vânzare, cu condiţia să nu fie mai mic decât cel de evaluare. De asemenea, aceeaşi ordonanţă prevede scăderea preţului de pornire al licitaţiei, cu 10% la a doua şedinţă, 20% la a treia şi cu maximum 30% la următoarele, dar, de asemenea, nu mai mic decât valoarea de inventar. Dar în zadar. În ultima perioadă, legislaţia privatizării acestor bunuri a fost modificată de către cabinetul Ponta, însă tot fără succes.

S- a introdus inclusiv prevederea achitării preţului în rate, însă degeaba.

Un complex hotelier, o vilă, două terenuri de sport şi agrement, toate evaluate la un milion de euro. Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat încearcă să scape de o parte din activele deţinute la Neptun Olimp, dar specialiştii imobiliari sunt sceptici: nu se va vinde nimic. Regia protocolului de stat şi-a dublat, în 2013, pierderile faţă de anul precedent. Conform raportului financiar, R.A.A.P.P.S. a avut, în 2013, pierderi de peste 14 milioane de euro, cu şase milioane mai mult decât în 2012.

Investiţiile regiei în vilele de protocol ale demnitarilor se ridică şi ele la 3 milioane de euro, cei mai mulţi bani fiind investiţi în vilele de la Neptun. R.A.A.P.P.S. a înregistrat, în 2013, venituri în valoare de peste 68 de milioane de euro, în timp ce la capitolul cheltuieli suma depăşeşte 82 de milioane de euro. Pierderile totale pentru anul trecut se ridică la 14 milioane de euro, dublu faţă de anul 2012.

Cele mai citite

Două băuturi populare pot ajuta la prevenirea cancerului de cap și gât

Un studiu recent publicat în jurnalul "CANCER" al Societății Americane de Cancer oferă vești bune pentru iubitorii de cafea și ceai: aceste două băuturi...

Ilie Bolojan: PSD are dreptul să propună premierul, conform aritmeticii parlamentare

Bolojan a subliniat importanța respectului între partenerii de coaliție și necesitatea de a asigura stabilitate politică în România Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică...

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...
Ultima oră
Pe aceeași temă