27.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecial"Balena" din Bihor

"Balena” din Bihor

Scheletul unui mamifer marin, balena sau delfin, a fost descoperit pe teritoriul judetului Bihor de catre cercetatorii din cadrul Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea. Mamiferul pare ca a trait in apele care acopereau si aceasta zona cu circa 13 milioane de ani in urma, in perioada in care s-au format Munti Alpi si Carpatii.
Descoperirea este unica in tara si una foarte valoroasa pentru cercetatori, acestia gasind in locul respectiv si scoici, corali si o specie de arici de mare disparuta. Mamiferul a fost descoperit in zona Tasad, pe Valea Stracos, in zona protejata cunoscuta sub denumirea de "Calcarele tortoniene”.

Familia cetaceelor

"Am inceput sa cercetam zona respectiva in urma cu cativa ani si este una foarte bogata din punct de vedere geologic. In urma cu opt ani tot acolo am gasit un delfin de dimensiuni mai mici. De aceasta data mamiferul acvatic descoperit de noi este de o talie mult mai mare si face parte din familia cetaceelor”, a declarat seful Sectiei de Stiinte Naturale din cadrul Muzeului Tarii Crisurilor, Marton Venczel. "Initial am crezut ca este un delfin urias, insa dupa cercetari mai amanuntite tindem ca credem ca este mai degraba o balena de talie mai mica.
Diferenta dintre cele doua este ca delfinii au dinti, pe cand balenele au niste formatiuni numite fanoane, cu care filtreaza apa. Pana in momentul de fata nu am reusit sa gasim dintii si nici craniul care ne-ar putea ajuta mai usor sa stabilim cu exactitate ce fel de mamifer este. Probabil craniul a fost luat deja de ape”, a mai spus cercetatorul.
"Am recuperat in jur de zece vertebre, coaste, o parte de omoplat si o parte din osul care tine maxilarul”, a adaugat Marton Venczel. El a precizat ca mamiferul a trait in Marea Paratethyus, formata pe teritoriul actualei Europe, paralela cu Marea Mediteraneana, in urma cu circa 13 milioane de ani, in Epoca Miocena. "Este vorba despre Badenianul tarziu si Sarmatianul timpuriu, o perioada in care pe actualul teritoriu al continentului Europa exista un sir de mari, care s-au retras la sfarsitul Epocii Miocene. Acea perioada era caracterizata de o clima mai calda, una subtropicala, apa marii avand o temperatura de circa 28-30 de grade Celsius, cu salinitate mare, foarte limpede si curata. Din cauza faptului ca avem date foarte putine despre acea perioada, descoperirea de la Tasad este de o importanta deosebita”, a subliniat Marton Venczel.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă