20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialQatar mai face un pas în Franţa

Qatar mai face un pas în Franţa

Paris şi Doha se pregătesc să lanseze un fond de 150 milioane euro destinat investitorilor în periferiile franceze, cu toate că susţinerea Qatarului faţă de Fraţii Musulmani irită. Potrivit unui nou sondaj Ifop, François Hollande a pierdut 11 puncte într-o lună, cea mai puternică scădere pentru un preşedinte de după 1958.

 

O sursă oficială din Qatar a declarat că urmează să fie lansat un fond de investiţii în Franţa în valoare de 150 milioane euro, urmare a unui acord încheiat în cea mai mare discreţie în urmă cu două săptămâni, în timpul vizitei la Élysée a premierului Hamad Bin Jassem, omul care orchestrează activa diplomaţie a emiratului şi investiţiile acestuia în afara frontierelor.

În pofida criticilor iniţiale contra emiratului Qatar care susţine islamiştii în lumea arabă, puterea socialistă de la Paris nu intenţionează să renunţe la banii acestui ultrabogat stat gazier din Golf şi mare investitor în Franţa. În cadrul întâlnirii dintre preşedintele francez, François Hollande, şi Bin Jassem a fost discutat şi proiectul privind crearea unui alt fond cu mult mai mare, în valoare de 10 miliarde euro, pentru întărirea investiţiilor Qatarului în societăţi franceze. Emiratul deţine deja participări în grupurile Veolia şi Vinci, a achiziţionat clubul de fotbal Saint-Germain Paris, hoteluri şi diverse alte obiective, între care societatea Le Tanneur, implantată în Correze, de unde este Hollande.

Bulimia investitorilor din emirat a ajuns să irite responsabilii socialişti atunci când erau în opoziţie. Între timp, François Hollande a fost ales şef al statului. Aşa cum declara un oficial din Qatar, citat de media franceză, „în relaţiile dintre ţările noastre este continuitate.  Pentru că am ales Franţa ca partener strategic, oricine este preşedinte”. De partea franceză se recunoaşte această continuitate, numai că se doreşte cât mai puţin trâmbiţată, scrie Figaro.

La finele lunii august, emir cheik Hamad al-Thani a fost primit pentru prima oară de Hollande la Élysée, unde au discutat despre Siria.

Au căzut de acord că Bachar al-Assad trebuie să plece cât mai rapid posibil de la putere, iar Franţa s-a opus livrărilor de arme insurgenţilor de către Doha. Au fost şi explicaţii privind susţinerea politică şi financiară a Qatarului pentru Fraţii Musulmani în revoltele arabe şi s-a abordat strategia de investiţii în Franţa.

Mai grav ca De Gaulle şi Chirac

În noul sondaj Ifop publicat de JDD, doar 43% din francezi se declară mulţumiţi de acţiunile şefului statului, care pierde 11 puncte într-o lună. Barometrul Ifop/JDD este cel mai vechi barometru în cea de-a V-a Republică şi specificul lui este că se realizează pe parcursul a două săptămâni.

Perioada permite netezirea unei creşteri puternice sau a unei scăderi puternice şi este deci mai puţin conectat la actualitatea imediată. Dacă există un eveniment susceptibil să ducă la scăderea puternică în sondaje a unui executiv într-o săptămână, este contrabalansat săptămâna următoare.

Privind istoric barometrul Ifop/JDD, este vorba de cea mai puternică scădere constatată vreodată Generalul Charles de Gaulle a pierdut 12 puncte după acordurile de la Evian şi Jacques Chirac 12 puncte după eşecul referendumului din 29 mai 2005. Atunci când un preşedinte al Franţei pierde peste 10 puncte este o cotitură. O altă cotitură este că François Hollande trece sub bara de 50% de mulţumire a cetăţenilor. Actuala criză de încredere faţă de Hollande este înainte de toate o criză socială. Pe motive economice şi sociale, locuri de muncă şi mai ales puterea de cumpărare, mulţi francezi fiind în situaţie de îngrijorare puternică, de angoasă socială.  Text Box:  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă