8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSpecialPutin, „ostaticul“ oligarhilor

Putin, „ostaticul“ oligarhilor

 

Parlamentul rus a depăşit o nouă limită miercuri, când a adoptat un proiect de lege care permite statului sechestrarea activelor străine din Rusia pentru a despăgubi oligarhii care au suferit pierderi în urma sancţiunilor SUA şi europene. În Financial Times, fostul senator rus şi un fost apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, Serghei Pugaciov, declară că oamenii de afaceri ruşi sunt acum cu toţii „iobagi“ care aparţin preşedintelui.

În Rusia, noul proiect de lege votat miercuri în Duma de stat se numeşte deja „legea Rotenberg“ după numele discretului miliardar Arkadi Rotenberg, pe locul 27 în lista celor mai bogaţi ruşi din ţară, cu un venit de

4 miliarde dolari. Oligarhii sunt iritaţi de sechestrarea averilor lor deţinute în Occident şi fac presiuni asupra şefului statului pentru a fi compensaţi. Aşa a apărut acest proiect „straniu“, după cum îl cataloga ministrul rus al Dezvoltării, Alexei Uliukaev, care vizează despăgubirea de către bugetul rus a oamenilor de afaceri care şi-au văzut confiscate averile în străinătate în urma sancţiunilor occidentale. Proiectul provoacă tensiuni în guvernul rus, Uliukaev considerând că în loc să fie o asigurare contra riscurilor, nu va face decât să accelereze fuga capitalurilor din Rusia, care în primele şase luni ale anului era deja de 88 miliarde dolari.

Această iniţiativă parlamentară intervine câteva zile după ce Finanţele statului italian au sechestrat averile lui Rotenberg, care deţine active de 30 milioane euro în peninsulă – un apartament şi trei vile în Sardinia, o altă casă în Tarquinia (centrul Italiei) şi un hotel de lux în centrul Romei. Acest oligarh nu este primul care cade sub incidenţa sancţiunilor occidentale. Împreună cu fratele lui, Boris, el face parte din primul cerc al apropiaţilor lui Vladimir Putin şi a fost partener de judo al liderului de la Kremlin. Potrivit Trezoreriei americane, care, asemenea Bruxelului şi Bernei i-a supus sancţiunilor, cei doi „au adunat o avere imensă în timpul mandatului lui Putin“, construind în special infrastructuri gaziere şi au primit contracte de 7 miliarde dolari în cadrul Jocurilor Olimpice de la Soci.

Deputatul pro-Kremlin care a prezentat proiectul de lege susţine că acesta va proteja oamenii obişnuiţi, dar criticii declară că va proteja miliardarii şi responsabilii ruşi de impactul sancţiunilor impuse Rusiei datorită anexării Crimeii şi implicării în criza din Ucraina şi a susţinerii rebelilor pro-ruşi din estul ucrainean.

Proiectul de lege a fost adoptat de Dumă în primă lectură, dar sunt necesare trei lecturi înainte ca Duma să îl declare lege. După care trebuie să fie supus aprobării Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului şi în final este necesară semnătura preşedintelui pentru a intra în vigoare. Legea Rotenberg va permite o indemnizaţie pentru ruşii care suferă din cauza unui „act ilegal“ în teritoriu străin.

Proiectul de lege autorizează rechiziţionarea activelor publice străine – din 16 state – în Rusia ca răspuns la sancţiunile occidentale, chiar dacă ele sunt supuse imunităţii internaţionale, scopul fiind tot recompensarea oligarhilor. Sancţiunile impuse de UE şi SUA au lovit un număr din colegii şi amicii lui Putin, între care Ghenadi Timcenko, co-proprietar al celui de al doilea mare producător de gaz din Rusia, Novatek, şi Iuri Kovalciuk, unul din principalii acţionari ai băncii Rossia.

Rusia lui Putin, un sistem „feudal“

Serghei Pugaciov, zis şi „bancherul Kremlinului“, care a fost unul din apropiaţii lui Putin, a avertizat că în Rusia nu mai există „oameni de afaceri de neatins“, mediul de afaceri fiind dominat total de preşedintele rus. Economia Rusiei, a precizat Pugaciov, a fost transformată într-un sistem feudal unde businessmanul este numai cu numele proprietarul bunurilor sale. „Astăzi în Rusia nu mai există proprietate privată. Aici există numai iobagi care îi aparţin lui Putin“. Comentariile lui Pugaciov intervin ca răspuns la acţiunea autorităţilor ruse contra oligarhului Vladimir Ectuşenko, arestat la domiciliu luna trecută, căruia i-au fost rechiziţionate acţiunile deţinute în compania sa Bashneft, producătoare de petrol. Acţiunea a fost interpretată de numeroşi observatori ca o încălcare a dreptului la proprietate şi a impunerii legilor care guvernează relaţiile dintre Kremlin şi oligarhi în era post-sovietică.

Miliardarul rus Serghei Pugaciov este căutat de justiţia rusă, care în decembrie trecut a ordonat arestarea lui, numai că nu se ştie unde se află acesta în străinătate. Pugaciov este acuzat că a provocat falimentul International Industrial Bank (IIB) fondată de el. Omul de afaceri rus îşi proclamă inocenţa: „International Industrial Bank a fost fondată de mine în urmă cu două decenii, dar după ce mi-am vândut acţiunile acum un deceniu nu mai am nici o implicare în activităţile sale“. Pugaciov este om de afaceri în Franţa, fiind proprietarul Hediard şi ultimul patron al France-Soir. 

Cele mai citite

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...

Primele trupe nord-coreene au sosit în regiunea Kursk

Coreea de Nord a trimis aproape 12.000 de soldați în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali Primii soldați nord-coreeni care au participat alături...

Coreea de Sud ar putea revizui interdicția de a furniza arme letale Ucrainei

Legea sud-coreeană interzice exportul de arme în zonele de conflict activ Președintele Yoon Suk Yeol a declarat că „Dacă Coreea de Nord trimite forțe speciale în războiul din Ucraina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă