20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPutin intra in "razboiul stelelor"

Putin intra in „razboiul stelelor”

» Premierul rus, Vladimir Putin, a anuntat ieri planul de dezvoltare a fortelor armate, o atentie speciala urmand a fi acordata fortelor de disuasiune nucleara, apararii spatiale antiracheta, pana in 2020 armata urmand a fi echipata cu mijloace de comunicare si recunoastere moderne in proportie de 70%.

Presedintele Dmitri Medvedev a validat la inceputul lunii o noua doctrina militara, care plaseaza NATO in fruntea amenintarilor privind securitatea Rusiei, printre pericole enumerandu-se dezvoltarea unui sistem strategic antiracheta si a armelor strategice conventionale de inalta precizie.
Rusia a denuntat proiectul american antiracheta din Europa de Est si doreste sa obtina de la Washington acceptul ca eventualele arme strategice conventionale sa fie supuse acelorasi restrictii ca si armele nucleare. seful armatei aerului declara recent ca Rusia se va dota cu un sistem de aparare aeriana pentru a contracara capacitatea SUA de a lovi, incepand din 2030, teritoriul rus din orice punct din spatiu. Rusii considera ostila desfasurarea elementelor sistemului antiracheta american din tarile est-europene si se considera direct amenintati, desi SUA asigura ca totul este conceput pentru contracararea unor eventuale rachete trimise din Iran sau Coreea de Nord. Putin, cand era presedinte, a dezbatut subiectul, la Soci, cu omologul sau american, George W. Bush, primind toate explicatiile. Analistii estimeaza ca insistenta generalilor rusi de a flutura teoria ripostei antiriposta si a amenintarii americane releva justificarea intaririi potentialului armelor spatiale si a modernizarii vectorilor ca raspuns la aceasta amenintare. Putin "joaca" perfect, asimiland amplasarea elementelor scutului american unei amenintari nucleare directe.
Problema ar fi Iranul, locul de unde ar putea decola rachetele impotriva teritoriului SUA. Or, Iranul este sustinut de Moscova. Forcingul militarilor rusi explica si teama ca vor fi surclasati in domeniul spatial si faptul ca privesc cu ingrijorare intarirea capacitatii de interventie a americanilor din spatiu, care le va conferi suprematia in materie de recunoastere si de rapiditate de lovire.

Singura metoda de a "raspunde" ar fi ca Rusia sa se doteze si ea cu un sistem de aparare spatiala, regasind o paritate pe care a pierdut-o. Generalii rusi amplifica amenintarea americana pentru a sili Moscova sa dezvolte apararea aerospatiala, iar Putin le iese in intampinare. Pentru ca armata rusa nu este gata de actiune. Arsenalele sunt pline cu arme invechite, armata e prost antrenata, iar Putin vrea sa joace pe picior de egalitate in "razboiul stelelor".

Succes
» Laser militar
SUA sunt pregatite pentru un "razboi al stelelor", semnalul fiind succesul testarii "sabiei laser" aeropurtate care a pulverizat o racheta in plin zbor, laserul fiind emis de pe botul unui Boeing 747, aflat si el in zbor. Evenimentul a avut loc pe 12 februarie si este apreciat ca istoric. Crearea unui laser aeropurtat este unul dintre programele de lunga durata din cadrul asa-numitului "razboi al stelelor". si cel mai ambitios, primele teste debutand in anii ’70. Un program similar a fost dezvoltat si in URSS, dar dupa dezintegrarea acesteia studiile in domeniu au fost practic oprite. Informatii privind "reanimarea" programului au aparut in ultimii ani. Lucrarile privind crearea unui laser aeropurtat au fost intensificate in SUA in a doua jumatate a anilor ’90, cand s-a decis constituirea unui sistem antiracheta. Folosirea revolutionara a energiei dirijate ofera posibilitatea de a lovi tinte multiple cu viteza luminii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă