1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialPutin il atrage pe Basescu in cazaciocul gazelor, Ucraina cere explicatii

Putin il atrage pe Basescu in cazaciocul gazelor, Ucraina cere explicatii

Premierul rus, Vladimir Putin, sustine ca Traian Basescu i-a spus ca este de partea Moscovei in scandalul gazelor. Cotroceniul nu a negat, iar Ucraina cere explicatii. Basescu fie a decis sa ia singur, ca si alte state, taurul de coarne in problema gazelor rusesti, fie se detaseaza de jocul lui Putin, fara sa se lanseze in dezmintiri.

Continutul telefoniadei dintre Bucuresti si Moscova pe tema scandalului gazelor oprite in Ucraina a fost dezvaluit pentru a doua oara de catre premierul rus, Vladimir Putin. "Presedintele roman s-a declarat serios preocupat si a indicat ca impartaseste pozitia Rusiei privind responsabilitatea Ucrainei pentru blocarea tranzitului gazului spre Europa", scrie intr-un comunicat al guvernului rus, citat de agentia RIA Novosti, ca i-ar fi spus Basescu lui Putin in timpul celei de-a doua convorbiri telefonice dintre cei doi, din ultima saptamana. Cotidianul rus Kommersant s-a grabit imediat sa afirme: "Rusia a reusit sa atraga alaturi de ea doi aliati, Italia si Romania".

Administratia prezidentiala de la Cotroceni s-a limitat sa confirme doar telefonul primit de Basescu de la Kremlin, dar nu a negat afirmatiile lui Putin. Ieri viceprim-ministrul afacerilor externe din Ucraina, Konstantin Eliseev, a cerut Romaniei sa dezminta public ca ar impartasi pozitia Rusiei, dupa ce a aflat, pe canale diplomatice, ca partea romana neaga spusele lui Putin.
Aparent, Romania pare sa-si fi schimbat radical pozitia de la Summitul NATO de la Bucuresti, din 2008, cand a sustinut alaturi de SUA invitarea Ucrainei in structurile Aliantei Nord-Atlantice, iar presedintele Basescu pare sa schimbe foaia de la opozant vocal al Rusiei la un aliat tacit. Pentru istoricul Armand Gosu, este evident ca "Putin se foloseste in acest joc politic cu blocarea gazelor de incercarea Romaniei de a imbunatati relatia cu Rusia. Isi urmareste propria agenda si vrea sa foloseasca telefoanele cu Romania pentru a pune presiune asupra Ucrainei".

 

Gosu considera ca Rusia a ajuns la concluzia ca are nevoie de Romania in proiectul South Stream, iar avantajele acestei perspective sunt cantarite la Bucuresti. "Asta presupune insa si niste costuri politice. Nu poti fi impotriva unei relatii pragmatice cu Rusia cata vreme UE nu are o politica coerenta fata de Rusia si fiecare stat isi trateaza singur problemele", explica specialistul in spatiul ex-sovietic.
Pe de alta parte, analistul militar Iulian Chifu considera ca, atat timp cat discutiile dintre Cotroceni si Kremlin sunt dezvaluite doar de catre Putin, fara a fi confirmate de Basescu, acestea raman doar gesturi nediplomatice si neprietenesti fata de Romania. "Rusia urmareste sa puna in dificultate Ucraina, sa o indeparteze de NATO si de UE si sa creeze rupturi in UE prin pretinse negocieri cu un stat sau altul. Declaratiile lui Putin ne fac multe deservicii", spune Chifu.

 

El exclude posibilitatea ca Romania sa-si fi schimbat "peste noapte" pozitia fata de Ucraina si sa sustina Rusia, fara a-si informa partenerii – UE, NATO si SUA –, iar Rusia incearca sa creeze tocmai aceasta impresie ca Romania a schimbat brusc macazul. Faptul ca Traian Basescu nu a dezmintit inca afirmatiile lui Putin este pus in seama jocului diplomatic de catre Iulian Chifu: "Basescu nu intra in acest joc, tocmai pentru a nu intra in ping-pongul lui Putin. Probabil ca pe canalele oficiale s-a explicat deja Ucrainei pozitia noastra". Ofertele lui Putin pentru Romania – eliminarea intermediarilor de gaze si invitatia in South Stream – au fost facute tocmai pentru a crea impresia ca Romania are de ce sa cedeze in relatia cu Rusia, dar "sunt false, sunt baloane de incercare", sustine Chifu.

Cele mai citite

Israelul a interceptat un proiectil lansat din Yemen

Armata israeliană a anunțat luni că a interceptat un proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, potrivit barrons.com. 'Un proiectil...

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă