20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPutin a realizat un "Pact Varsovia 2"

Putin a realizat un „Pact Varsovia 2”

Presedintii rus, Vladimir Putin, chinez, Hu Jintao, si alti patru sefi de stat din Asia Centrala au asistat ieri la manevre militare fara precedent in Urali ale celor sase membre ale Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), o demonstratie de forta care a vrut sa arate transformarea organizatiei asiatice intr-un adevarat "Pact Varsovia 2".
in Rusia, media proguvernamentala, folosita de Kremlin ca mijloc de propaganda, proclama ieri aparitia aliantei "anti-NATO", a "Pactului Varsovia 2". In acelasi timp, la summitul anual al OCS de la Biskek, care a precedat manevrele militare din Urali de ieri, Putin a tinut sa sublinieze cresterea puterii aliantei. "An dupa an, OCS devine, din ce in ce mai pregnant, un factor semnificativ in cresterea securitatii si stabilitatii in regiunea Asia Centrala". La summitul Organizatiei pentru cooperare de la Shanghai, care se vrea o contrapondere fata de influenta americana in regiune, nu au lipsit aluziile facute la adresa SUA. Cele mai directe "salve" au fost trase de liderul iranian, Mahmoud Ahmadinejad, prezent la summit in virtutea statutului de observator, el calificand proiectul american antiracheta drept o amenintare pentru "intreaga Asie".

Liderii OCS au asistat plini de orgoliu la manevrele spectaculoase de ieri din regiunea sceleabinsk din muntii Urali, punctul culminant al unei serii de exercitii militare denumite "Misiune de Pace 2007", care au inceput la 9 august in provincia Xinjiang din nord-estul Chinei si au continuat in aceasta saptamana in Rusia. Este pentru prima oara cand toate statele OCS participa la exercitii militare si tot pentru prima oara China isi desfasoara trupe, tancuri si avioane intr-o misiune combinata peste granitele sale. Exercitiile au adus in scena o forta impresionanta de foc – 6.500 de militari, arme grele, avioane de lupta – contra unei mii de "insurgenti" care "capturasera" un sat, luasera "ostatici" si incercau sa traverseze cea mai apropiata frontiera.


» Sete de putere

Daca liderul de la Kremlin a vazut ca nu ii merge in Europa discursul cu Rusia, "mare putere mondiala", a mers prin invaluire si a organizat o alianta in Asia Centrala. Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai a fost creata in 2001, cu scopul deschis de a lupta contra terorismului si separatismului. Dar, asa cum arata expertii, adevaratul tel este de a bloca influenta americana in aceasta regiune bogata in hidrocarburi. In prezent, OCS are sase membri – Rusia, China, Kazakhstan, Kargazstan, Tadjikistan si Uzbekistan. Iranul are statut de observator si viseaza sa devina membru deplin, iar Pakistanul, India si Mongolia doresc si ele sa se alature clubului. Ca si in cazul NATO, statutul OCS prevede ca atacarea unuia dintre membri este privita ca un atac asupra tuturor, ceea ce explica dorinta Iranului de a avea alaturi Rusia si China in cazul unui atac din partea SUA. Paza buna…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă