1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialPUD preventiv pentru Directia Regionala Vamala Cluj

PUD preventiv pentru Directia Regionala Vamala Cluj

Consilierii clujeni au aprobat la ultima sedinta din 2006 planul urbanistic de detaliu (PUD) pentru amplasarea unui nou sediu al Directiei Regionale Vamale Cluj. Cladirea care este proiectata cu subsol, parter si cinci etaje va fi amplasata pe singura portiune neocupata de cladiri de pe strada Dorobantilor, una dintre cele mai importante artere din Cluj, intre Biblioteca Judeteana „Octavian Goga” si o biserica ortodoxa nou-construita.

Conform unora dintre consilieri, locuitorii blocurilor din zona se opun amplasarii unei cladiri pe singurul loc care ar permite in aceasta zona construirea unui spatiu verde de joaca si relaxare. In ciuda obiectiilor consilierilor, Emil Boc a sustinut votarea proiectului, motivand ca „este ultimul tren pentru cei de la Vama, sa nu piarda finantarea externa din care ar putea sa isi construiasca sediul”.
Problema de fond a acestui proiect, insa, este cu totul alta. Autoritatea Nationala Vamala, beneficiarul constructiei, nici macar nu stie la aceasta ora daca la Cluj va mai exista o Directie Regionala Vamala (DRV). Odata cu aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, numarul acestor directii trebuie redus. In acest moment se dau lupte grele la nivel central in Alianta pentru a decide care dintre directii vor fi sacrificate. Cea mai mare batalie este intre DRV Cluj si DRV Bihor, a caror cauza este aparata de doi dintre cei mai „grei” politicieni, presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Desi Nicoara a promis public ca va face toate demersurile si presiunile politice necesare si permise pentru a pastra la Cluj Directia Regionala Vamala, ultimele stiri in aceasta chestiune par a inclina balanta in favoarea Bihorului.
Astfel, in urma cu cateva saptamani, Nicoara a explicat ca, cel putin intr-o prima etapa, este posibil ca personalul DRV Cluj sa functioneze in sediile DRV Bihor. Ceea ce a uitat primarul Emil Boc sa le reaminteasca consilierilor a fost ca, de la 1 ianuarie, „finantarile externe” vor fi acoperite si din bani colectati de la contribuabilii romani, care vor plati astfel constructia inutila a unei cladiri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă