Elevii târgumureşeni trăiesc de câteva zile sub teroarea unor informaţii care circulă mai ales în lumea virtuală referitoare la existenţa unei reţele de trafican’i de organe care ar acţiona în judeţ. Potrivit zvonurilor care au împânzit Internetul şi, odată cu el, sălile de clasă, în vizorul traficanţilor de organe care ar umbla îmbrăcaţi în haine călugăreşti sunt doar elevii din clasele primare şi de gimnaziu care ar fi mai uşor de răpit, chiar şi din curtea şcolilor. Şi ca şi cum zvonul legat de traficul de organe nu ar fi fost de ajuns, despre falşii călugări care ar acţiona în judeţ se spune că îşi şi violează victimele înainte de a le preleva organele pe care le vând ulterior peste hotare.
Isterie la şcoală
Astfel, miercuri şi joi în Târgu-Mureş au circulat informaţii despre mai multe cadavre din care ar fi fost prelevate organele interne şi care ar fi fost descoperite în diferite zone ale oraşului. În aceste condiţii, mulţi elevi au refuzat să iasă în curtea şcolilor în timpul pauzelor, şi şi-au chemat părinţii să îi însoţească de la şcoală spre casă.
Autorităţile dau asigurări că nu este vorba decât de un zvon şi spun că cel care ar fi lansat această poveste a reuşit să obţină ceea ce dorea, respectiv să inducă panica şi teama în sufletele oamenilor. „Nu avem nici o sesizare legată de vreun copil dispărut, cu atât mai puţin de vreo crimă. Am transmis tuturor directorilor de şcoli să ia măsuri şi să calmeze elevii, pentru că este pur şi simplu o poveste, nu s-au înregistrat asemenea cazuri în judeţul Mureş”, a declarat şeful IPJ Mureş, comisarul-şef Valentin Pescari, care a mai adăugat că, deşi împreună cu procurorii s-au gândit iniţial să declanşeze o anchetă pentru a descoperi cine a lansat acest zvon în lumea virtuală, descoperirea autorului este foarte dificilă. „Ştiţi cum e: ajungem la un IP, la un proprietar care ne spune că are reţea wireless şi că oricine se putea conecta la internet din faţa casei lui sau din parcare, aşa că nu ajungem nicăieri”, a mai adăugat Valentin Pescari, care le cere însă mureşenilor să anunţe imediat poliţia dacă sesizează vreo activitate suspectă în judeţ. Şeful IPJ Mureş a mai precizat că din informaţiile pe care le deţine zvonul ar fi făcut furori iniţial în judeţele limitrofe, acum circa trei săptămâni a ajuns la Sighişoara, iar zilele trecute s-a propagat şi în Târgu-Mureş.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Dumitru Matei spune la rândul său că o astfel de zvonistică poate afecta actul instructiv-educativ în şcoli şi poate duce chiar la refuzul elevilor de a mai merge la şcoală. Prin urmare, acesta le-a cerut profesorilor să îi consilieze pe copiii şi pe părinţi şi, totodată, să supravegheze atent activitatea din şcoli atât în timpul orelor de curs cât şi în pauze.