10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPsihopatii scapa mai usor de inchisoare

Psihopatii scapa mai usor de inchisoare

Eliberarea conditionata este mai usor de obtinut pentru detinutii psihopati, deoarece acestia stiu sa se prefaca mai bine si sa creeze o impresie favorabila personalului inchisorii si comisiei de evaluare, potrivit unui studiu canadian, citat de BBC si Mediafax.

Infractorii psihopati au mai multe sanse sa fie eliberati conditionat din inchisoare fata de alti detinuti, cu toate ca ei au mai multe probabilitati sa recidiveze. Studiul, efectuat de cercetatori de la Universitatea Dalhousie si publicat in Legal and Criminological Psychology, a fost realizat in randul a 300 de detinuti, care petrecusera cel putin doi ani intr-o inchisoare canadiana, intre anii 1995 si 1997. Dintre acestia, 90 au fost clasati drept psihopati.

Infractorii psihopati erau responsabili pentru mult mai multe infractiuni (atat violente, cat si non-violente) decat detinutii non-psihopati. Insa, dupa cum au aratat cercetatorii canadieni, infractorii psihopati aveau de 2,5 ori mai multe probabilitati sa obtina eliberarea conditionata fata de detinutii care nu fusesera diagnosticati astfel.

Mai mult, persoanele psihopate comiteau o noua infractiune si erau inchisi din nou, la, in medie, un an dupa eliberare. In cazul infractorilor non-psihopati, media de recidiva era de doi ani. Cum exista probabilitati mai mari de recidiva la infractorii psihopati, acestia ar trebui sa obtina mai greu eliberarea conditionata, a indicat Stephen Porter, care a condus studiul.

Psihopatia se caracterizeaza prin farmec superficial, mitomanie si lipsa remuscarilor si, in principal, nu poate fi vindecata, dupa cum spune doctorul Porter. In Canada, comisiile de evaluare care acorda eliberarea conditionata au in componenta experti in sanatate mintala, psihologi, criminologi etc. Dar infractorii psihopati au o atat de buna capacitate de a disimula si a convinge, inclusiv cu lacrimi de crocodil, incat pot trece usor de comisii, pacalindu-i atat pe psihologi, cat si pe non-profesionisti, in ciuda faptului ca au fost deja diagnosticati, se mai arata in studiul citat.

Potrivit lui Stephen Porter, modul de instruire a membrilor comisiei de evaluare si modalitatile de a evalua detinutii ar trebui sa se schimbe, punandu-se mai mult accent pe informatiile din fisa detinutului decat pe interviu. De asemenea, expertii trebuie sa constientizeze faptul ca psihopatii nu se pot schimba fundamental, pentru ca nu este posibila crearea, in mod miraculos, a unei constiinte la un adult care nu a avut una pana in momentul respectiv.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă