Biroul Electoral Central a dat publicitatii, marti dimineata, rezultatele partiale, ale alegerilor dupa numararea a 100% din voturi: la Camera Deputatilor, Alianta PSD – PC a obtinut 33,09%, PD-L 32,36% , PNL 18,57, UDMR 6,17. La Senat, PSD – PC are 34,16% din numarul total de voturi, PDL 33,57%, PNL 18,74%, UDMR 6,39%,.
Diferenta dintre PSD si PD-L este sub un procent, astfel incat "nu conteaza cine este pe locul intai", dupa cum a explicat Ion Iliescu, unul dintre putinii social-democrati care nu revendica pentru partidul sau fotoliul de premier. Mult mai pragmatic decat liderii mai tineri ai PSD, Iliescu stie ca "Basescu nu va numi niciodata un prim-ministru PSD". Miron Mitrea, care si-a adjudecat victoria in Vrancea, crede insa ca PSD i-ar putea propune presedintelui "cativa profesionisti", fiindca in plina criza "Romania are nevoie de un guvern sanatos", care sa se bazeze nu doar pe o majoritate de 50 la suta, ci pe o sustinere mult mai consolidata.
La randul sau, Traian Basescu nu pare insa dispus sa accepte pe oricine si se mira public ca romanii au dat voturi "unor oameni despre care stim lucruri rele". Altfel spus, dosarele penale intocmite de procurorii anticoruptie nu au contat prea mult in ochii alegatorilor, iar Adrian Nastase, serban Mihailescu, Miron Mitrea au ajuns din nou in Parlament, cei mai multi dintre ei fiind alesi in mod direct prin vot uninominal. Ziaristii straini au remarcat, de altfel, zilele acestea ca in aceasta campanie electorala subiectele legate de coruptie au lipsit cu desavarsire. Cotidienele franceze "Liberation" si "Le Figaro" ajung astfel la concluzia ca operatiunea "Cu mainile curate" lansata de Traian Basescu nu doar ca s-a blocat, dar pare sa nu mai intereseze pe nimeni.
Presedintele Basescu a declarat inainte de alegeri ca in vreme de criza Romania are nevoie de un guvern cu sustinere larga in Parlament, iar seful de campanie al PSD, Miron Mitrea, i-a dat ieri dreptate sefului statului, lasand sa se inteleaga ca varianta unui guvern de uniune nationala ar putea fi agreat de toate cele trei partide care conteaza. La randul sau, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu lanseaza ipoteza unui mandat de doi ani pentru viitorul guvern, "un aranjament politic intre partide pentru depasirea crizei". Consilierul de la Cotroceni crede ca "in vremuri de criza, e nevoie de mai multa solidaritate", iar dupa ce trece criza, "e nevoie de mai multa competitie", care s-ar putea relansa prin alegeri anticipate.
In subsidiar, Sebastian Lazaroiu sugereaza ca n-ar fi imposibila reluarea cursei electorale anul viitor, cand ii expira lui Traian Basescu mandatul si cand acesta si-ar putea impinge partidul mai aproape de 50 la suta. PD-L, pe de alta parte, sta in expectativa, dar insista ca o alianta cu PNL ar fi "cea mai potrivita", insa liberalii transmit pe diverse canale ca ei sunt cei care stabilesc conditiile, iar cea mai dura dintre ele ar fi impunerea lui Calin Popescu Tariceanu in fruntea noului guvern. Este pentru prima data in perioada postcomunista cand doua partide de dreapta castiga 50 la suta din fotoliile parlamentare, dar nu au pregatit un plan comun de guvernare. Economisti straini, dar si diplomati care vor sa-si pastreze anonimatul sustin ca in perioada urmatoare ar fi mai benefic pentru Romania un guvern de dreapta, care sa risipeasca mai putin din vistieria tarii si sa reziste presiunilor sociale care vor urma.
Sfere de influenta
Rezultatele alegerilor parlamentare din acest an arata ca partidele isi mentin sfera de influenta in regiunile pe care le dominau in mod traditional. Astfel, alianta PSD-PC si-a adjudecat 17 judete, urmata la mica distanta de PD-L, care s-a clasat pe primul loc in 16 judete. Liberalii au castigat numai doua judete: Giurgiu si Calarasi. UDMR, la randul sau, s-a clasat primul in sase judete.
Moldova nu s-a dezis de renumele de fief traditional al PSD, aceasta fiind adjudecata de social-democrati. Cea mai mare batalie s-a dat in circumscriptia Iasi, unde PD-L a fost fruntas in Capitala, insa la nivel judetean social-democratii ocupa primul loc. Totusi, PD-L a reusit sa castige in Moldova Neamt si Suceava.
PD-L a reusit sa obtina cele mai multe rezultate in Ardeal, unde majoritatea alegatorilor au optat pentru ei. UDMR a reusit la randul sau sa-si adjudece judetele traditionale: Mures, Covasna, Harghita si Satu Mare. O situatie deosebita se gaseste in Maramures democrat-liberalii au reusit sa ia primul loc la Camera Deputatilor, in timp ce PSD si-a adjudecat locurile in Senat. (Cristina Dobreanu)