11.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecial"PSD le dă drumul celor din puşcării, care au furat pentru că...

„PSD le dă drumul celor din puşcării, care au furat pentru că Băsescu nu le-a dat bani”.

Grupuri de 20-30 de oameni, agitate de membri ai unor partide politice, persoane care adunau semnături pentru demiterea lui Băsescu şi care refuzau să le spună protestatarilor de unde sunt şi ce fac cu listele, aceeaşi îmbinare între sloganurile politice şi strigăturile de pe stadioane au caracterizat ziua a şasea a manifestaţiilor din Bucureşti.

Aproximativ 300 de oameni au rămas până seara târziu în faţa Teatrului Naţional. Unul dintre grupurile de manifestanţi era condus de o membră a PSD Bucureşti. „Să plece Băsescu, asta vreau eu şi toţi cei din jurul meu. Ne-am săturat de el. Noi am venit să susţinem mitingul spontan, că altfel lumea pleacă acasă”, ne-a declarat femeia. Ea a recunoscut că şi-a făcut puţin curaj înainte de miting, „am băut o bere, să mă încălzesc”. La grupul pesedistei au aderat şi revoluţionarii membri ai Ligii lui Rudi Smutzer, dar şi cei din subordinea lui Bebe Ivanovici. De altfel, unele surse susţin că aceştia au realizat şi o mare parte a banerelor care au fost distribuite în piaţă protestatarilor. Cel mai mare necaz al revoluţionarilor este indemnizaţia de 2000 de lei lunar, pe care au pierdut-o de anul acesta.

„Să vină PSD, să am cu ce creşte copilul”

Să plece Băsescu şi Boc, să vină ceilalţi, PSD să ne dea bani. Eu am 20 de ani, un copil, n-am serviciu, ce mănânc? Să fur? Să vină ceilalţi, să am eu cu ce-mi creşte copilul„, astfel ne-a explicat un bucureştean prezenţa lui în Piaţa Universităţii. Femeia de langă ei completează: „Şi ne-au zis că le drumul şi celor din puşcării, care au furat deoarece Băsescu nu ne-a dat bani”.  Un alt grup mare, de peste 40 de persoane, dotat cu numeroase pancarte, dintre care una cu Rosia Montana, pare condus de omul cu pancarta pe care e scris ” Ce vrem noi?” Nu au vrut să spună din ce localitate au venit in Bucureşti  şi nici cărei asociaţii aparţin, dar era evident că  se cunoşteau bine intre ei. Unul personaj din grup care avea o pancartă bine realizată ne-a spus că a cumpărat-o dintr-un magazin. Când l-am întrebat ce magazin vinde banere anti Băsescu, omul a întors-o şi a spus că de fapt a luat-o de pe Internet. De altfel, suspiciunea şi teama de a-şi declina identitatea a devenit o altă caracteristică a protestului bucureştean.

Aşa se face că un bărbat şi o femeie adunat semnături pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte, dar nu vroiau să spună nimănui, nici măcar celor care acceptau să semneze, de unde sunt. „Suntem poporul” era răspunsul lor tip la întrebarea cine sunt. „Poporul îl vrea jos pe Băsescu” – răspunsul standard la întrebarea cine vrea demiterea şefului statului. „Adunăm semnăturile, vedem mâine unde le depunem”, spuneau ei când erau chestionaţi cărei instituţii vor da tabelele. Cei doi cereau ca date numele, data de naştere şi localitatea de reşedinţă a celor care se înscriau în tabel. Evident, nu cereau să confrunte şi buletinele de identitate ale semnatatului, aşa că puteai pretinde că eşti absolut oricine, ceea ce unul dintre noi a şi făcut.

Printre agitatorii din piaţă s-a remarcat şi o tânără liberală şi moderatorul tv Nils Schnecker. Prima a strigat minute în şir sloganuri anti Băsescu în faţa camerei de filmat a unei televiziuni centrale. Când un grup din spatele ei a început să-l înjure la prorpiu pe preşedinte, liberala a rugat pe cameraman să nu-i filmeze pe respectivii.

Moderatorul le-a dat explicat câtorva dintre oamenii din piaţă care sunt motivele pentru care trebuie să continue să stea acolo: pensii micşorate, salarii mici, viaţa grea.

A şasea seară de proteste s-a încheiat fără alte incidente.

 

Cele mai citite

Netanyahu la un an de la atacul Hamas: „ Vom continua lupta”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a promis luni seara compatrioţilor săi că va continua lupta până la atingerea obiectivelor de război stabilite de guvernul său,...

Primăria Capitalei a luat o amendă de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primăria Capitalei a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici stabilite...

Netanyahu la un an de la atacul Hamas: „ Vom continua lupta”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a promis luni seara compatrioţilor săi că va continua lupta până la atingerea obiectivelor de război stabilite de guvernul său,...
Ultima oră
Pe aceeași temă