16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPSD a început campania pentru Oprescu

PSD a început campania pentru Oprescu

În condiţiile în care protocolul USL nu a fost semnat încă la Bucureşti, social-democraţii îl promovează constant pe Sorin Oprescu, punând presiune asupra liberalilor.

Şirul interminabil al declaraţiilor publice favorabile actualului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost continuat ieri de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Un mai vechi susţinător al edilului, fostul preşedinte spune că Uniunea Social-Liberală l-ar putea sprijini în cursa pentru un nou mandat, deoarece Oprescu ar fi arătat „calităţile necesare pentru a fi susţinut de o majoritate a electoratului”.

Totuşi, susţinerea actualului primar în alegerile locale din 2012 nu a fost asumată încă de USL, în condiţiile în care în toate taberele există voci împotriva unui astfel de demers, voci mânate de dorinţa unei candidaturi proprii. Este vorba de Andrei Chiliman la PNL, de Marian Vanghelie la PSD şi de Cristian Popescu Piedone la PC, cu menţiunea că, în cazul celui din urmă, o candidatură la Primăria Generală a fost pusă în contextul unei eventuale desfiinţări a sectoarelor. „Independentul Sorin Oprescu, dacă vrea să fie candidatul USL, poate să se înregimenteze în unul din cele trei partide”, l-a invitat primarul Sectorului 4.

„Piedone are calităţile lui ca primar de sector. La nivelul Capitalei, cred că doctorul Oprescu a arătat calităţi certe”, a fost însă, ieri, replica preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Bătălia pe împărţirea listelor de candidaţi

Pe lângă susţinerea sau nu a lui Sorin Oprescu în alegerile din 2012, un alt motiv de disensiune în USL îl constituie şi modul de împărţire a viitoarelor liste de candidaţi. Conservatorii şi-ar dori să se facă împărţirea la trei, idee inacceptabilă în primul rând pentru social-democraţi. Cu atât mai mult cu cât PSD este cotat cu cele mai multe procente în sondajele de opinie, iar PC se „învârte” pe la 2%.

Un mai vechi, dar încă nerezolvat motiv de tensiuni este modul în care consilierii generali ai PSD au votat alături de cei ai PDL împotriva proiectelor lui Oprescu. Între timp, conducerea social-democrată le-a trasat acestora ordine clare de a susţine proiectele actualului primar general, sub ameninţarea unei excluderi din partid în cazul neconformării. De următorul vot-test din Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi de modul în care Marian Vanghelie îşi va „struni„ consilierii depinde semnarea protocolului USL pe Bucureşti. „La PSD sunt o serie de lucruri care trebuie clarificate în interiorul partidului privind diverse atitudini şi după ce vor fi clarificate se va putea semna„, a precizat preşedintele PNL Bucureşti, Andrei Chiliman. „Surprise!”, a fost ieri răspunsul lui Marian Vanghelie, întrebat fiind când va parafa protocolul USL.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă