31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialProverbe romanesti neabrogate inca

Proverbe romanesti neabrogate inca

Incercati sa aplicati cateva proverbe romanesti traditionale persoanelor din fruntea ierarhiilor de stat si celor care trag sa ajunga acolo si veti vedea ce rezulta. Despre "spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti" ce parere aveti? Luati anturajul omenilor politici de azi la puricat si veti gasi acolo tot felul de interlopi si persoane de moralitate dubioasa. Acum vreun deceniu era celebru – penal, fireste – un anume Fane Spoitoru. Daca imi aduc eu bine aminte, acesta a inchiriat pentru botezul unui copil sau nepot, dracu’ stie ce-o fi fost, nici mai mult, nici mai putin decat Casa Poporului. Nu toata, ci numai niste "saloane" ale ei. Nu era inca Parlamentul tarii, dar dupa cati membri ai Parlamentului au fost invitati si au si participat acolo, ar fi putut sa fie. Botezul acela a fost un fel de sedinta largita a unei comisii parlamentare, cu mult public, e drept.

 

Dar ce zic eu, nici azi, cand Parlamentul s-a mutat acolo, pe urmele invitatilor vreunui Fane Spoitoru sau altui exemplar de acelasi calibru, nuntile si botezurile interlopilor nu sunt altceva decat sedinte largite ale vreunei comisii politice de varf, daca ne luam dupa numele si pozitia participantilor celor mai ilustri.
Din punctul acesta de vedere, recentul botez al nepotului lui Bercea Mondialu’ (cred ca asa se pronunta si deci se scrie) de la Constanta a fost mai modest: n-a luat parte la el decat fratele presedintelui Romaniei, si inca in calitate de nas. Poate ca dl Mircea Basescu a fost atras de numele exotic al tinerei mame (17 ani), care se numeste, nici mai mult, nici mai putin decat "Formatia". Sau poate a fost atras de alte chestii, mai consistente, caci acesti oameni nu au considerente de ordin estetic, cum ar fi sonoritati ale vreunui nume sau altele de acelasi tip. Dl Mircea Basescu l-a bagat in gura presei pe ilustrul sau frate si anul trecut, cand cu nu stiu ce afacere cu armament care mirosea rau – afacerea, nu armamentul.

 

S-au scos ei cum s-au scos. De data asta insa, nici nu trebuie sa se scoata cumva, caci corectitudinea politica nu ne permite sa ne "luam" de cineva pentru ca se duce nas la copilul unui interlop. Presupun. Diferenta fiind la mare cinste, de ce sa ne dam in laturi, nu-i asa? Micul amanunt ca interlopul e cercetat in dosare penale va fi, oricum, evitat in discutiile ulterioare.
Inainte de marea democratizare de la 1944 si, mai ales, de la 30 decembrie 1947, tot asa, politicienii frecventau numai o anumita societate. Aveau legaturi numai cu anumite familii, nu se amestecau cu fitecine. Bratienii cu Sturdzestii, cu Ghiculestii si asa mai departe. Azi e, in fond, la fel. Numai ca de data asta familiile frecventate nu se numesc nici Ghica, nici Sturdza, nici Mavrocordat, daca o mai fi supravietuit cineva marii democratizari cu mitraliera din anii ‘50. si azi, oamenii proeminenti din politica si rudele lor au un cerc destul de inchis de persoane carora li se alatura la nunti, botezuri si alte sindrofii de familie.

 

Interlopii figureaza la loc de cinste in acest cerc. si nu e vorba aici de intalnirile publice, cand, nu-i asa, politicianul trebuie sa fie amabil cu toata lumea, interlopa sau nu, asa cum i s-a intamplat dlui Tariceanu pe cand era prim-ministru, la Roma, pare-mi-se, cu acel nea nu stiu cum Argint sau Aur, urmarit international si  refugiat acolo de unde cu totii ne tragem, adica la origini.
si sa mai spui ca ordonarea societatii pe clase nu continua, chiar daca aristocratia de altadata a fost estompata cu de-a sila pe la Gherla, Aiud, Salcia sau Canal. Nu-i nimic, i-au luat locul ceilalti, cei care au asteptat acest moment decenii si veacuri in sir. Numai sa nu se bucure cineva de vreo revolutie indreptata impotriva celor de sus, pentru ca in curand acestia vor fi inlocuiti cu unii dintre cei de jos si totul va continua ca inainte, poate doar cu mult mai putin stil, sau, in spiritul diferentei, cu alt stil.

 

Am incercat, de altfel, sa-i demonstrez asta unui anarhist elvetian (da!) acum mai bine de 35 de ani si n-a vrut sa ma creada ca dupa ce va izbandi in revolutia lui va deveni exact asemenea celor pe care ii ura si spera sa-i inlature de la putere, de la avere, de oriunde. O tinea langa ca o sa traiasca modest ca inainte, ca va circula in jeep (atunci nu avea masina), va purta tunici à la Mao si alte prostii la fel. Nu ma credea cand ii spuneam ca Ceausescu circula in Mercedes (nu trecuse  la  Dacia imbunatatita), ca e pazit de o politie secreta teribila si tot ce dvs. mai stiti.
La urma urmelor, oameni suntem si nu putem sa le pretindem politicienilor si rudelor lor sa se inconjoare de altcineva decat  de cei pe care-i simt de aceeasi faina, cum se spunea candva. Numai ca faina asta cam are un iz penal. E drept, exista si proverbul "hotul neprins, negustor cinstit", dar si "ulciorul asta nu merge de multe ori la apa".

Cele mai citite

Primarul democrat din New York, Eric Adams, a fost acuzat de corupție

Primarul din New York, Eric Adams, implicat într-o serie de scandaluri, a fost acuzat joi de fraudă electronică, solicitarea de donații ilegale din partea...

Adolescenta ciclistă elvețiană Muriel Furrer a murit după un accident la campionatele mondiale.

Ciclista elvețiană Muriel Furrer a murit la o zi după ce, la vârsta de 18 ani, a suferit un accident grav în timpul cursei...

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...
Ultima oră
Pe aceeași temă