5 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialProtestele medicilor continuă. România, tot mai aproape de greva generală în sănătate

Protestele medicilor continuă. România, tot mai aproape de greva generală în sănătate

UPDATE: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a reacţionat la informaţiile că pacienţii ar putea suporta începând de mâine costurile consultaţiilor la doctorul de familie şi a reţetelor prescrise, în lipsa unui act adiţional la Contractul Cadru, semnat de medici. De altfel, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti i-a înştiinţat oficial pe medicii de familie că va prelungi programul de lucru joi până la miezul nopţii pentru a facilita semnarea actului adiţional.

Chiar dacă remarcă schimbarea de atitudine a oficialilor din sănătate, reprezentanţii medicilor spun că "au decis sa nu elibereze pe data de 1 şi pe data de 4 aprilie documente în relaţia cu casa de asigurări, în baza faptului că nu există un contract semnat cu casele".

"În urma acţiunilor şi declaraţiilor medicilor de familie, CNAS şi casele judeţene au înregistrat un reviriment fără precedent, mobilizându-se exemplar şi forţând angajaţii să stea până seara târziu la casele de asigurări să aştepte medicii de familie la semnat. În premieră pentru relaţia CNAS – MEDICI s-au utilizat termeni ca "vă invităm", "vă rugăm", "vă aşteptăm". Asta nu înseamnă ca vom merge noaptea la casele de asigurări să semnăm documentele. Cum nu există limită de semnare, vom respecta decizia SNMF şi FNPMF de a nu elibera documente în 1 şi 4 aprilie"Totodată, Societatea Naţională de Medicina Familiei anunţă că va lansa vineri un document de poziţie privind finanţarea în medicina de familie

"Acordarea de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în sistemul social de asigurări de sănătate se realizează până la data de 30 iunie 2016 în baza actelor adiţionale încheiate la contractele aflate în derulare cu furnizorii în domeniu", informează joi CNAS într-un comunicat de presă. 

"Prin HG 200/2016, termenul de aplicare a HG 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015 a fost prelungit până la 30 iunie 2016", a precizat sursa citată. 

Potrivit CNAS, fondurile necesare decontării serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare şi dispozitivelor medicale sunt asigurate din sumele prevăzute pe domeniile de asistenţă medicală corespunzătoare, prevăzute în bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pe anul 2016. 

=========

Peste 200 de cadre medicale au pichetat, joi la prânz, sediul Ministerului Muncii, după ce discuţiile purtate, ieri, cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, nu au dus la niciun rezultat, anunţă sindicaliştii din Sănătate, care reclamă intervenţia premierului Dacian Cioloş pentru a dezamorsa tensiunea din sistemul sanitar, care risca să culmineze cu o grevă generală la mijlocul lunii aprilie.

“Solicităm lucru acesta deoarece există premisele escaladării conflictului, riscul fiind acela ca medicii să își înceteze activitatea spontan, situație pentru care nu ne asumăm responsabilitatea, fiind o consecință directă a lipsei de reacție a statului și a autorităților competente în a rezolva această stare de fapt”, avertizează medicii din Sindiatul Hipocrat, care organizează pichetul din faţa Ministerului Muncii. 

Legea unică a salarizării este una dintre nemulţumirile pentru care, între 21 şi 27 martie, au protestat, printr-o grevă japoneză, 12.000 de angajaţi din sistemul sanitar.

Şi medicii de familie sunt nemulţumiţi de lipsa unui act-adiţional la Contractul Cadru 2016-2017 privind reglementarea condiţiilor acordării asistenţei medicale, care a fost prelungit prin HG până la 1 iulie a.c. Însă, medicii spun ca începând de vineri, 1 aprilie, nu pot acorda asistenţă medicală pacienţilor (reţete şi bilete de trimitere la specialist sau spital) în lipsa semnării unui document care să-i absolve de o eventuala imputare abuzivă a costurilor medicamentelor, analizelor şi a altor proceduri medicale. 

Hotărârea de guvern privind aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului – cadru prin care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 și 2017 a fost aprobată de guvern pe 16 martie.

Pe 23 martie, HG a fost publicată în Monitorul Oficial, deși ministrul Sănătății știa deja probabil că reglementarea nu va rămâne în respectiva formă. Pe 25 martie, pe site-ul Ministerului Sănătății a fost pus în dezbatere un proiect de Hotărâre prin care se prorogă până la data de 1 iulie 2016 aplicarea noului contract.

Nota de fundamentare nu conține nicio explicație a amânării intrării în vigoare a Contractului – cadru, dar la sfârșitul ei apare și numele lui Vasile Ciurchea, ca președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care, între timp a demisionat de la conducerea instituţiei,  înainte de publicarea HG care prin care se prorogă Contractul Cadru. 

"Conform legii, trebuia să fim informaţi cu cinci zile înainte de prelungirea Contractului Cadru. Dacă nu vine nici un comunicat de la Casa de Asigurări că avem act adiţional să mergem să-l semnăm, nu vom putea lucra de la 1 aprilie. Noi vom veni la cabinete, vom consulta, dar nu vom elibera documente în relaţie contractuală cu CNAS. Sperăm totuşi că, în cele din urmă, Casa va găsi o cale de comunicare cu noi să ne transmită dacă vom continua sau nu, dacă avem sau nu un contract valid" – declara dr Rodica Sava, medic de familie din Bucureşti.  

Reprezentanţii mediciilor de familie reclamă şi bugetul insuficient alocat medicinei primare în acest an, dar și modul defectuos în care funcţionează cardul de sănătate. De aceea, Adunarea Generală a Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și Senatul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) , în care intră marea majoritate a profesioniștilor în domeniu, au decis la sfârșitul săptămânii trecute că nu vor semna sub nicio formă noile contracte, până nu vor fi acceptate unele adăugiri cerute în ultimii doi – trei ani de negocieri.

Programul protestelor cadrelor medicale:

31 martie: Pichetarea Ministerului Muncii (una dintre revendicări este de creștere a salariilor din sistemul public de sănătate)
7 aprilie: Ziua Mondială a Sănătăţii – pichetarea Ministerului Sănătăţii
11 – 17 aprilie: Grevă de Avertisment, cu încetarea activităţii timp de 2 ore
18 aprilie: Grevă Generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea Urgenţelor

Protestele medicilor declanșate de Federația Hipocrat sunt susţinute de mai multe organizaţii profesionale:

– Sindicatului Promedica
– Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical (mișcarea lansat anul trecut pe Facebook și la presiunea căreia s-a obținut atunci majorarea cu 25% a salariilor personalului din sănătate)
– Societatea Națională de Medicina Familiei din România
– Federația Patronatelor Medicilor de Familie din România
– Colegiul Medicilor (Adunarea Generală a anunțat că organizația susține fără echivoc protestele medicilor de la nivelul întregii țări)

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Căpitanul lui Ipswich a refuzat să poarte banderola curcubeu! Explicația clubului și reacția publică

Sam Morsy, căpitanul echipei Ipswich Town, a ales să nu poarte banderola în culorile curcubeului, folosită pentru promovarea diversității în etapa recentă din Premier...

Guvernul francez e gata să cadă. Extrema dreaptă și stângă au depus moțiuni de cenzură

Guvernul francez se află la un pas de prăbușire, după ce partidele de extremă dreapta și stânga au depus luni moțiuni de cenzură împotriva...

Fumatul în aer liber, precum terase, plaje sau piscine, ar putea fi interzis

Marți, miniștrii sănătății din Uniunea Europeană au aprobat o recomandare care vizează interzicerea fumatului în diverse spații exterioare, precum terase, plaje și piscine. Măsura...
Ultima oră
Pe aceeași temă