Revoltele deținuților se sting treptat și tot mai mulți dintre aceștia au renunţat la greva foamei. Circa 800 de pușcăriași au refuzat joi hrana, în 16 închisori.
Liderii revoltei din Penitenciarul Iași, primul care a declanșat seria de proteste din închisori, ar fi fost mutați la Colibași, pentru a dezamorsa starea conflictuală, au declarat pentru „România liberă“ surse din sistemul penitenciar. Ieri, în 16 închisori, inclusiv în cea de la Iași, deţinuţii încă refuzau hrana, iar cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma rănilor. Nu s-a putut stabili, deocamdată, dacă deţinuţii s-au agresat între ei sau au fost loviţi de forţele de ordine, care ar fi intervenit pentru a-i liniști pe protestatari. Ieri, un alt deţinut din Botoșani s-a urcat pe un stâlp metalic înalt folosit ca releu de transmisie, ameninţând că se sinucide, dar după câteva ore a coborât.
În închisoarea din Mărgineni, Dâmboviţa, cei 45 de deţinuţi aflaţi în greva foamei au acceptat hrana la masa de prânz, potrivit Agerpres. Autorităţile au declarat că situaţia este sub control, după ce ieri noapte a fost incendiată o cameră de detenţie. Însă la Penitenciarului Aiud, 20 din 54 de deţinuţi – cât au fost iniţial în greva foamei, nu renunțaseră ieri la această formă de protest. De remarcat că greva lor este una mai specială: nu mănâncă hrana gătită în pușcărie, dar consumă alimentele primite de acasă sau cumpărate de la magazinul din incintă, potrivit autorităților.
O altă grevă atipică a fost, ieri, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Tulcea, unde 180 de deţinuţi au refuzat pâinea la masa de prânz.
Tot ieri, un deţinut aflat în Penitenciarul Bistriţa a încercat să se sinucidă, prin spânzurare, în timp ce colegii lui încă protestau pe acoperiș. La Penitenciarul din Vaslui, 56 de deţinuţi au refuzat hrana. În cursul nopţii au fost mobilizate în curtea închisorii zeci de forţe de ordine, gata să intervină, dar nu a fost nevoie. În timpul revoltei au scandat: ”Jos Prună!”, “Jos Guvernul” “Nu ne dau vizitele, nu ne dau raţiile, nu ne dau drepturile” , “Suntem trataţi ca niște câini, ajutaţi-ne, dacă plecaţi de aici ne vor omorî”, potrivit presei locale. Totuși, condiţiile din Penitenciarul Vaslui, inaugurat în 2012, sunt printre cele mai bune din țară: camerele sunt cu trei, patru paturi, dotate cu televizor și baie proprie cu duș și apă caldă, relatează Mediafax. La Bacău, deţinuţii au continuat să incendieze materiale textile și au lovit gratiile ferestrelor, în semn de protest faţă de condiţiile din închisori. Pe de altă parte, în Penitenciarul Botoșani, cinci deţinuţi protestează în continuare pe acoperișul curţii de plimbare, iar unii pușcăriași au lovit grilajele celulelor. Cei care manifestau în curte au abandonat protestul și au intrat în celule.
Situaţia de criză amână schimbarea șefului
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat ieri, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că este nemulţumită de activitatea conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), însă nu a luat în calcul “o cerere de demisie pentru că suntem într-o situaţie de criză”, referindu-se la protestele din închisorile din România. “Măsurile legislative nu pot fi adoptate în situaţii de criză, la fel spun că și măsurile administrative nu pot fi adoptate în situaţii de criză. Nu servește nimănui acum să avem o schimbare a conducerii ANP, ceea ce nu înseamnă că nu evaluez foarte serios performanţa managerială a conducerii instituției. Nu sunt mulţumită de activitatea acesteia”, a precizat ministrul Justiţiei.