26.8 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialPROTESTE BULGARIA. Manifestanţii cer demisia premierului Plamen Oreşarski

PROTESTE BULGARIA. Manifestanţii cer demisia premierului Plamen Oreşarski

Mii de manifestanţi au cerut, la Sofia, pentru a patra zi consecutivă, demisia premierului bulgar Plamen Oreşarski, susţinut de socialişti, relatează Mediafax.

Peste 7.000 de protestatari au blocat, luni, circulaţia pe câteva artere principale. Duminică, la Sofia au manifestat aproximativ 15.000 de persoane, care au scandat “Demisia” şi “Mafia” în faţa sediilor Guvernului şi Parlamentului.

Premierul, aflat în funcţie de trei săptămâni, a exclus ipoteza unei demisii, pentru că doreşte evitarea destabilizării ţării. “O demisie ar fi uşoară, pe plan personal, dar ar fi extrem de iresponsabilă, din cauza riscului unei noi destabilizări a ţării”, a apreciat Oreşarski. 

Bulgaria riscă să nu încheie un acord cu Uniunea Europeană (UE) privind viitoarea perioadă bugetară (2014-2020) şi să piardă miliarde de euro, a adăugat el.

“Căutăm o personalitate puternică să poată lupta cu hotărâre împotriva contrabandei şi fraudei fiscale. S-a dovedit, însă, că această candidatură era inacceptabilă pentru societate”, a recunoscut Oreşarski, invitând ONG-uri şi manifestanţi la o întâlnire, luni.

“Protestatarii sunt tineri, educaţi, ei nu vor ca oligarhia să le definească viitorul”, a comentat politologul Antoaneta Ţoneva de la Institutul pentru Dezvoltarea Mediului Public.

Tensiunea creată de nominalizarea lui Peevski, fără experienţă, dar cu legături cu un grup de presă şi o bancă, a afectat fragila pace socială apărută în urma alegerilor legislatibe anticipate din 12 mai, după o iarnă marcată de proteste faţă de sărăcie şi de autoincendieri.

Învingător în alegeri, partidul GERB al fostului premier conservator Boiko Borisov, nu a putut forma o coaliţie, iar Oreşarski a fost nominalizat la conducerea unui Guvern susţinut în mod deschis de 120 de deputaţi socialişti şi din cadrul MDL, din totalul de 240, şi în mod tacit de ultranaţionaliştii din cadrul Ataka.

Cele mai citite

Eduard Hellvig, fost director SRI: Iranul “se simte suficient de puternic pentru a nu mai acționa prin intermediari”

Analistul politic Eduard Hellvig, fost director al SRI, transmite un mesaj cu privire la agravarea conflictului din Orientul Mijlociu, în care avertizează că Iranul...

Năpasta, răscruce între realul si mitologicul romanesc

Saga și odiseea unei femei puternice, la răscrucile dintre real și fantastic, între lumină și întuneric, între dreptate și nedreptate, nevoită de destin și de...

“Remember me – Eterna strălucire a uitării”, regia Monicăi Pop. PREMIERA pe 15 si 29 Aprilie la Teatrul Național

Remember me - Eterna strălucire a uitării  își va aștepta primii spectatori în 15 și 29 aprilie, fiind găzduit de Teatrul Național București (Sala...
Ultima oră
Pe aceeași temă