19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialProtest la Parlament împotriva deciziei Guvernului de comasare a alegerilor

Protest la Parlament împotriva deciziei Guvernului de comasare a alegerilor

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au organizat joi un protest comun la Parlament, unde se dezbate moţiunea de cenzură, împotriva deciziei Guvernului de a comasa alegerile locale şi parlamentare din 2012, informează Agerpres.

„Susţinem un vot favorabil moţiunii de cenzură. După 22 de ani democraţia este în pericol nu pentru că susţinem opoziţia, ci pentru că nu suntem de acord cu decizia Guvernului de a comasa alegerile. Apreciem că această decizie ne ameninţă democraţia”, se arată într-un comunicat al Centrului de Resurse pentru participare publică (CeRe).

Din punctul de vedere al Centrului, comasarea alegerilor va creşte riscul de fraudare a acestora; va face mai eficiente acţiunile de manipulare şi „mituire” a alegătorilor; va duce la scăderea semnificativă a calităţii dezbaterilor pe teme electorale şi va ajuta partidele politice să se folosească de vectori de imagine pentru a atrage voturile electoratului pentru candidaţi mai puţin competitivi.

„Considerăm că argumentul de natură financiară expus de Guvern este derizoriu. Reducerea cheltuielilor cu organizarea a două runde de alegeri nu e un argument valid în totalitate deoarece: chiar dacă alegerile locale şi generale se organizează în aceeaşi zi, sunt necesare birouri electorale separate pentru fiecare tip de alegeri; în cazul alegerilor locale, localitatea este circumscripţie, iar la parlamentare votăm în colegii (deci economia de cheltuieli cu resursele umane nu este substanţială); sunt necesare în continuare buletine de vot separate (adică tot atâtea câte ar fi necesare dacă s-ar vota separat); este nevoie în continuare de urne de vot separate”, se arată în comunicat.

Centrul de Resurse pentru participare publică afirmă că democraţia costă şi că reducerea cheltuielilor nu ar trebui să stea în picioare ca argument „pentru sacrificarea unor principii şi practici democratice”.

De asemenea, Centrul dezaprobă procedura de angajare a răspunderii Guvernului pe tema comasării alegerilor. „Lipsa consultărilor şi a dezbaterii publice cu partidele politice şi societatea civilă, mai ales pe un astfel de subiect, ne apropie mai degrabă de Coreea de Nord decât de Uniunea Europeană”, relevă sursa citată.

Moţiunea de cenzură „După 22 de ani, democraţia în pericol”, dezbătută şi votată în plenul Parlamentului

Protestul CeRe referitor la subiectul comasării alegerilor face parte dintr-un demers comun susţinut până în prezent de organizaţii membre ale Alianţei pentru o Românie Curată, printre care se numără şi Societatea Academică din România, CNS Cartel ALFA, Academia de Advocacy, Centrul Român de Politici Europene, Alma Mater şi Centrul pentru Jurnalism Independent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă