19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialProtest la Cracovia împotriva înmormântării lui Lech Kaczynski la Wawel

Protest la Cracovia împotriva înmormântării lui Lech Kaczynski la Wawel

Câteva sute de persoane au manifestat marţi seara la Cracovia pentru a protesta faţă de anunţul privind înmormântarea preşedintelui Lech Kaczynski şi a soţiei sale la catedrala Wawel a regilor Poloniei, situată în centrul acestui oraş, a anunţat agenţia PAP, citată de AFP.

 

Potrivit Mediafax, manifestanţii, reuniţi în faţa arhiepiscopiei, purtau o pancartă pe care se putea citi „Este el cu adevărat demn de regi?” şi scandând „Nu la Wawel”, „Powazki”, numele celebrului cimitir din Varşovia.

Locul de înmormântare a fost anunţat oficial marţi de arhiepiscopul Cracoviei, cardinalul Stanislaw Dziwisz.

„Mesa va avea loc duminică la ora 14.00 (15.00 ora României), în faţa bisericii Notre-Dame. Apoi, cortegiul se va deplasa la Wawel”, a declarat cardinalul.

La Wawel sunt înmormântaţi regii dinastiei Jagellon, precum şi părintele independenţei poloneze în 1918, mareşalul Jozef Pilsudski, generalul Wladyslaw Sikorski, şeful Guvernului polonez în exil la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, decedat, ca şi preşedintele Kaczynski, într-un accident de avion.

Sikorski a murit la 4 iulie 1943, când avionul cu care se deplasa, aparţinând Forţei Regale Britanice, s-a prăbuşit în mare, la câteva secunde după decolarea sa din Gibraltar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă