12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialProtest la Comisia Europeană împotriva USL

Protest la Comisia Europeană împotriva USL

Mai multe organizaţii neguvernamentale au trimis ieri Comisiei Europene un avertisment în care se afirmă că  “statul de drept din România se află sub un atac fără precedent”. Printre argumentele invocate de semnatari se numără ameninţările la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale, demiterea nejustificată a Avocatului Poporului, neregulile constatate în cazul Adrian Năstase sau nerespectarea de către premier a deciziei Curţii Constituţionale referitoare la reprezentarea României la Consiliul European.

“Acestea sunt ameninţări serioase la adresa elementelor de bază ale unui stat de drept. Ca urmare, organizaţiile societăţii civile din România cer Comisiei Europene să îndemne Guvernul Român şi coaliţia de guvernare să oprească acţiunile lor curente împotriva statului”, spun organizaţiile semnatare, printre care se numără Grupul pentru Dialog Social, Freedom House România, Expert Forum sau APADOR-CH. Semnatarii mai susţin că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) ar trebui să continue, “ca instrument de prezervare a democraţiei în România”.

În acelaşi context, paisprezece ONG-uri au semnat ieri un comunicat prin care au condamnat „abuzul de putere, forţarea regulilor democratice, arbitrariul, lipsa de transparenţă sau ignorarea obligaţiei de consultare publică”.

Lista asociaţiilor semnatare include ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Institutul pentru Politici Publice, Societatea Academică din România, Centrul pentru Jurnalism Independent.

Unii semnatari ai comunicatului au lansat ieri invitaţii prin mail şi pe reţelele de socializare la un protest în Piaţa Universităţii, în zona fântânii. La mişcare şi-au anunţat prezenţa şi unele asociaţii de suporteri. „Începând cu această seară (n.r. – ieri seară), de la ora 19, vom reveni în Piaţa Universităţii. Vom protesta împotriva abuzurilor USL la adresa statului de drept. (…) Nu este un miting pentru Traian Băsescu sau pentru PDL. Şi unul, şi altul sunt responsabili pentru degradarea spaţiului democratic din ultimii ani”, anunţa ieri o postare de pe site-ul ultras.sportlocal.ro, care recomanda liderilor PDL să nu-şi facă apariţia la acest protest. 

Tot la Universitate, dar peste drum, în faţa Teatrului Naţional, câteva zeci de persoane au scandat marţi lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Şi opoziţia urmează să organizeze astăzi un miting, de data aceasta în Piaţa Revoluţiei.

Cele mai citite

Demitere suspectă a vicepreședintelui grupului GRAMPET. Investitori ruși ar încerca să cumpere fabrici din România

Președintele grupului GRAMPET, Gruia Stoica, un foarte important transportator feroviar privat de marfă din România, a transmis că l-a demis pe vicepreședintele grupului, Călin...

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă