19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialProtest inedit al medicilor: lacat pe cabinete si "bye-bye Romania"

Protest inedit al medicilor: lacat pe cabinete si „bye-bye Romania”

In timp ce medicii de familie ameninta ca vor intra simultan in concedii de odihna, ca nu vor mai elibera concedii medicale sau ca vor pleca in Occident, din cauza bugetului mic care li s-a alocat, ministrul Sanatatii da asigurari ca banii sunt suficienti pentru ei.

Nemultumirile medicilor de familie cu privire la reducerea cu peste 40% a bugetului lor au explodat ieri, in toata tara, cu numai o zi inainte ca Parlamentul sa hotarasca soarta finantelor pe 2009. Medicii ameninta cu proteste inedite, precum concediile de odihna simultane de trei zile (18-20 februarie), cu lacat pe cabinete. Protestatarii nu vor bani in plus, ci numai un buget la nivelul din 2008, astfel incat sa nu fie nevoiti sa spuna "bye-bye Romania". "Vor fi scurte zile de concediu in care vom face cursuri, vor fi incercari de discutii cu reprezentanti ai ministrului si ai Casei de Sanatate", a declarat Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF). Medicii olteni au explicat ca reducerea bugetara va provoca falimentul a sute de cabinete mici din mediul rural. "In judetul Dolj, 112 cabinete ale medicilor de familie au inscrisi pe liste sub o mie de asigurati. O diminuare a veniturilor cu 40% va duce la inchiderea rapida a acestora, pentru ca toate cheltuielile lor vor depasi noile venituri. Sate intregi vor ramane fara nici un medic", a declarat Mirela Porfir, presedintele SNMF Dolj. "Daca numai o mica parte din medicii de familie care vor fi obligati sa-si inchida cabinetele vor alege sa lucreze in strainatate, consecintele acestui fapt nu vor mai putea fi indreptate multi ani de-acum inainte, oricat de multi bani se vor «pompa» suplimentar, dar tardiv, in medicina", adauga Porfir. Presedintele SNMF Dolj spune ca bugetul s-a micsorat in ciuda valului de diabetici, cardiaci si bolnavi psihic pe care medicii de familie ii au in grija. Presedintele SNMF Iasi, Tania Bernstein, sustine la randul sau ca, prin concediile lor, medicii doresc sa sensibilizeze autoritatile: "Prin inghetarea activitatii dorim sensibilizarea autoritatilor. Timp de o luna, medicii de familie nu vor mai elibera concedii medicale si nici trimiteri pentru diverse unitati medicale din Iasi".
Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, nu vede rostul acestor proteste, desi admite ca va discuta pe tema bugetului medicinei primare cu directorii financiari din minister si cu cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Bazac sustine ca medicii vor avea suficienti bani. In ultima vreme, medicii de familie au fost acuzati de medicii specialisti ca trimit asiguratii la ei din comoditate, supraaglomerand astfel serviciile de urgenta ale spitalelor, care ar trebui sa se ocupe doar de pacientii grav bolnavi. Pe de alta parte, medicii de familie din Romania au primit laude din partea recrutorilor occidentali veniti la Bucuresti pentru a-i lua in Franta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă