17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialProtest în Harghita faţă de construirea unei microhidrocentrale la Băile Homorod

Protest în Harghita faţă de construirea unei microhidrocentrale la Băile Homorod

Aproximativ 70 de proprietari de terenuri şi localnici de pe Valea Homorodului Mare au protestat, sâmbătă, faţă de construirea unei microhidrocentrale în staţiunea Băile Homorod, susţinând că aceasta va distruge echilibrul ecologic şi va afecta dezvoltarea turistică a zonei, informează Mediafax.

Protestatarii, localnici şi proprietari de terenuri şi case de vacanţă din staţiunea Băile Homorod, s-au adunat, sâmbătă, în faţa barajului de acumulare al microhidrocentralei care va fi construită pe pârâul Homorodul Mare, reclamând că nu au fost consultaţi cu privire la acestă investiţie şi că toate avizele şi autorizaţiile de construcţie ar fi fost obţinute ilegal.

Lucrările la microhidrocentrala de la Băile Homorod, investiţie autorizată în anul 2011 de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, au fost sistate în 14 august, când antreprenorul a fost amendat cu suma de 3.000 de lei, după ce s-a constatat că planul de investiţii initial a fost modificat, situaţie în care autorizaţiile emise iniţial nu mai erau aplicabile.

Egyed Zoltan, activist pentru protecţia mediului, a afirmat că preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, ar fi ştiut încă din luna iulie că sunt ilegalităţi în ceea ce priveşte derularea lucrărilor de construcţie la microhidrocentrală, dar “s-a făcut că plouă” pentru ca acestea să nu fie întrerupte.

“În data de 22 iulie, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a făcut un control la CJ Harghita şi a făcut un proces-verbal în care era scris că totul este ilegal, că sunt cel puţin 5 puncte de ilegalităţi. În 29 iulie, la o săptămână după control, CJ a răspuns celor din Homorod Băi, comunicându-le că totul este în regulă. Iar la trei săptămâni după acest control, în data de 14 august, CJ opreşte lucrările, după ce totul a fost construit. Adică CJ a tras de timp astfel încât constructorul să poată să termine construcţia, timp de trei săptămâni s-a făcut că plouă”, a declarat Egyed Zoltan.

El spus că oamenii au strâns semnături, au scris petiţii către Prefectură, ISC şi CJ Harghita şi, vâzând că nu primesc niciun răspuns, au organizat un prim protest în data de 23 iulie. Trei zle mai târziu, au făcut o plângere prealabilă la CJ, temerile lor fiind legate de distrugerea mediului.

“Vom rămâne fără apă, că pârâul va avea foarte puţină, că va deveni o canalizare aici. Vedeţi, valea asta are un nume, mulţi turişti vin aici, iar dacă rămânem fără pârâu, ce facem? El este sufletul staţiunii”, a spus unul dintre localnici.

Un alt protestatar a afirmat că “fauna şi flora vor fi afectate şi o mare parte a vieţuitoarelor din apă va dispărea”, în vreme ce un sătean din Mărtiniş a explicat că “apa Homorodului Mare a salvat de la secetă, în această vară, 2.000 de animale, oi şi bovine”.

Pentru a fi luaţi în seamă de autorităţi în demersurile lor legate de protejarea zonei, localnicii şi proprietarii vilelor şi terenurilor au format Asociaţia “Ecosistem Valea Homorodul Mare”.

Avocata asociaţiei, Nicoleta Kalman, prezentă la protest, a declarat că această microhidrocentrală a fost avizată de toate forurile şi aprobată inclusiv de către CJ Harghita “în mod absolut ocult, cu încălcarea gravă şi flagrantă a legii”, în special în ceea ce priveşte obligativitatea de consultare a populaţiei.

“Nu spunem numai noi acest lucru, îl spune ISC Regional Braşov, care a constatat că Autorizaţia nr. 2 din 2011, emisă de CJ Harghita, a fost dată cu încălcarea gravă a legii. Motiv pentru care, în eforturi conjugate, am iniţiat demersuri de contencios administrativ, procedura prealabilă, şi inclusiv prefectul judeţului Harghita, în mod separat, a cerut, şi se află pe rolul Tribunalului Harghita, procesul pentru anularea acestei autorizaţii de construcţie (…) Totul aici este pe o miză de natură economică şi anume încasarea acelor sume importante, se pare, sub denumirea de certificatele verzi. Acesta este interesul lor, în timp ce al nostru este unul de natură legitimă, şi anume păstrarea unui mediu sănătos, protejarea a ceea ce a mai rămas din Harghita în acest moment”, a precizat Nicoleta Kalman.

Potrivit acesteia, una dintre cele mai grave încălcări este legată de aprobarea şi autorizarea construirii unui baraj de acumulare în intravilan.

“Oamenii sunt revoltaţi întrucât avem exemple în Valea Uzului, în Valea Vârghişului, la Vlăhiţa, unde, prin construcţia de microhidrocentrale, s-a distrus pârârul în întregime, pentru că se mărşăluieşte cu excavatoarele în matca râului, lucru absolut interzis, de care pare să nu-i pese Apelor Române cu sediul în Vâlcea, care a dat aviz fără niciun studiu de impact asupra mediului”, a mai susţinut avocata asociaţiei, menţionând, totodată, că zona pe care se intenţionează construirea microhidorcentralei face parte din situl “Natura 2000”, “apărat şi protejat european”.

Ea a mai spus că, în prezent, pe ageda de lucru a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita există 20 de astfel de proiecte de microhidrocentrale.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, nu a putut fi contactat.

Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă