21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialProtest cu oile la primărie. De ce sunt ciobanii din Poiana Sibiului...

Protest cu oile la primărie. De ce sunt ciobanii din Poiana Sibiului nemulţumiţi

Ciobanii din comuna Poiana Sibiului au protestat, ore în şir, cu oile la uşa Primăriei, pentru că nu mai au unde să îşi ducă animalele la păşune, informează digi24.ro.

Oamenii spun că primăria a reziliat abuziv contractul care le dădea acces la islazul comunal, până în 2014. Deocamdată, consiliul local din comună a scos pajiştea la licitaţie.

Domnul Ilie a ieşit dis-de-dimineaţă cu mioarele prin centrul comunei Poiana Sibiului şi a mers direct la Primărie. Ciobanul se teme că va pierde miile de euro investite în turmă: consiliul local a reziliat contractul care îi permitea să îşi pască oile pe islazul comunal.

„Ne pun cu botul pe labe de tot”, se plânge acesta. Toţi ceilalţi ciobani din comună se tem că acum îi paşte falimentul.

„Vom face lobby în Parlamentul României ca păşunile să treacă înapoi în domeniul public, să fie ale comunităţii”, spune Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din România.

Oierii nu l-au găsit pe primar, aşa că şi-au vărsat amarul pe funcţionarii din primărie. „Licitaţi terenurile voastre, nu proprietatea comunei, că nu e a voastră! Aţi ajuns să ne scoateţi afară din sat. Aţi pus voi stăpânire pe comuna şi pe primărie”, au strigat oamenii.

Cei din primărie suţin că ar fi preluat legal păşunile în discuţie. „Noi nu considerăm că au fost deposedaţi abuziv. Şi-au îndeplinit contractele, obligaţiile contractuale”, precizează un funcţionar.

Alţi ciobani, alte necazuri şi la Sălişte, la cinci kilometri distanţă. Oierii se plâng că din aprilie li s-ar fi înzecit taxa de închiriere a păşunilor.

„E prea mare suma pe care trebuie să o plătim: 800 de lei la hectar. Dacă nu se schimbă situaţia, le-om vinde, sau renunţăm şi la contracte, că nu avem ceva face”, spune un proprietar de oi.

Ciobanii spun că în aşa condiţii vor fi nevoiţi să se lase de păstorit. Statisticile arată că în 2013 producţia de lapte va atinge doar 60% din cota unui an normal. Principala cauză este lipsa furajelor, cauzată de seceta de anul trecut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă