25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialProtest - ambasadorii iranieni, convocati de tarile din UE

Protest – ambasadorii iranieni, convocati de tarile din UE

Tarile din UE au decis vineri sa convoace ambasadorii sau insarcinatii cu afaceri iranieni, pentru a protesta fata de mentinerea in arest a unor angajati locali ai ambasadei britanice din Teheran, a anuntat un diplomat european. Decizia a fost luata la o reuniune a ambasadorilor Celor 27 si va fi aplicata "in cursul zilei", a spus sursa citata de Realitatea TV. "Au convocat diplomatii iranieni" care isi reprezinta tara in UE, ambasadori sau insarcinati cu afaceri, potrivit sursei.

O noua reuniune va avea loc saptamana viitoare, pentru analizarea altor masuri, daca este cazul. Guvernul britanic si-a exprimat ingrijorarea vineri in legatura cu urmarirea in justitie a unor angajati locali ai ambasadei britanice de la Teheran si a anuntat ca va incerca sa verifice informatiile. "Suntem ingrijorati si verificam aceste informatii", a declarat o purtatoare de cuvant a Foreign Office. "Prioritatea noastra absoluta este sa obtinem eliberarea tuturor angajatilor (locali) ai ambasadei", a adaugat ea.

Ahmad Jannati, seful celei mai inalte instante electorale din Iran, a anuntat vineri ca unii angajati locali ai ambasadei britanice de la Teheran vor fi adusi in fata justitiei, in urma manifestatiilor care au avut loc dupa realegerea contestata a presedintelui Mahmoud Ahamdinejad. "In aceste incidente (legate de manifestatii – n.red.), ambasada lor a fost prezenta, persoane au fost arestate si, bineinteles, vor fi trimisi in justitie", a declarat Jannati, in timpul rugaciunii de vineri.

Noua angajati locali ai ambasadei britanice au fost arestati in 28 iunie, dupa manifestatiile care au izbucnit dupa realegerea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad. Potrivit Guvernului de la Londra, in prezent se mai afla in detentie doi dintre ei.  Autoritatile iraniene au acuzat ambasada britanica de implicare in protestele violente, ceea ce Londra neaga.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă