19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialProtector al lumii interlope, propus secretar de stat

Protector al lumii interlope, propus secretar de stat

Dincolo de afirmatiile lui Dragnea legate de lipsa banilor de la buget, exista doua motive mai serioase care l-ar fi putut determina sa-si dea demisia. Persoane avizate sustin ca adversarii politici ai lui Dragnea i-au atras atentia ca afacerile controversate in care a fost implicat in calitate de presedinte al CJ Teleorman ar putea fi scoase din nou la lumina sub forma unor dosare penale. Un al doilea motiv este legat de presiunile tandemului Geoana-Vanghelie de a-l numi ca secretar de stat pe controversatul general Mincu Silvestru.

 

Liviu Dragnea repeta destinul lui Gabriel Oprea, care, cu putin timp in urma, a fost obligat sa-si depuna demisia, deoarece a numit alte persoane in functiile rezervate lui Mincu Silvestru si Ionel Georgescu. Ambele personaje au fost sustinute initial cu vehementa de Marian Vanghelie, primar al sectorului 5 si sef al PSD Bucuresti, propuneri acceptate si de Mircea Geoana. Ionel Georgescu este mai putin cunoscut opiniei publice, in schimb generalul Mincu Silvestru a fost implicat in numeroase scandaluri de coruptie, el fiind suspectat ca, pe vremea cand a avut functii de conducere in politie, i-a protejat pe unii lideri ai lumii interlope si chiar a aparut intr-un rechizitoriu ca protector al furturilor de combustibili din conductele "Petrotrans".

Scandalurile marca "Mincu Silvestru"
Mincu Silvestru a intrat in Ministerul de Interne in 1976, ocupand functii de conducere in diverse structuri. Primul mare scandal de presa a rabufnit in 1996, cand acesta a fost schimbat din fruntea Inspectoratului de Politie Giurgiu in urma unei operatiuni de filaj organizate de SRI, condus pe atunci de Virgil Magureanu. Schimbarea din functie s-ar fi datorat implicarii lui Mincu Silvestru intr-o ampla actiune de adunat bani pentru PDSR – scandalul "Bani pentru partid". Apoi, Silvestru a fost sef la mai multe sectii de politie din Bucuresti, ajungand chiar adjunct al sefului Politiei Capitalei. Din aceasta functie a fost demis in anul 2003, deoarece numele sau aparea in notele informative DGIPI ca apropiat si protector al unor familii interlope bucurestene, printre care s-ar fi aflat, in principal, liderii "Clanului Camatarilor".

 

Pe atunci s-au vehiculat informatii potrivit carora Mincu Silvestru ar fi obtinut pentru interlopi inchiderea unor dosare penale sau reduceri de pedepse privative de libertate. Dupa demiterea de la Politia Capitalei, Mincu Silvestru a aterizat pe functia de sef al Politiei sectorului 1, de unde a fost demis dupa ce procurorii anticoruptie i-au arestat mai multi subordonati – peste 20 de politisti – pentru implicarea in furturi de combustibili din conductele Petrotrans din apropierea Capitalei. Mincu Silvestru a negat acuzatiile.
Pe atunci, seful Politiei Romane din acea vreme, generalul Florin Sandu, ne declara ca Mincu Silvestru a fost demis "pentru tratarea superficiala a unor plangeri penale pe care le-a clasat fara a le trimite la Parchet". Silvestru a fost cercetat si de procurorii anticoruptie intr-un dosar ce viza furtul a peste 850.000 litri de titei din conductele ce traversau judetele Valcea si Olt.

 

El a fost suspectat ca ar fi incercat, in anul 2000, sa inchida un dosar penal ce viza o filiera de 40 de hoti de combustilibili si ca, pentru aceasta fapta, ar fi primit drept mita un berbecut si 100 de milioane lei. Potrivit rechizitoriului de trimitere in judecata, "colonelul Silvestru ar fi cerut relatii privind dosarul penal, respectiv prin efectuarea unor convorbiri telefonice cu cadre din conducerea IPJ Valcea". Anchetarea lui Silvestru a fost ulterior clasata.
Dupa demiterea din politie, generalul Mincu Silvestru a fost recuperat de SRI,iar in 2006 a fost trecut in rezerva.

Cu ce ar fi putut fi santajat Liviu Dragnea?
Daca ne uitam la afacerile scandaloase in care a fost implicat ministrul demisionar – care conduce judetul Teleorman din 1996, mai intai ca prefect si apoi ca presedinte al Consiliului Judetean –, descoperim o multime de posibile motive.
Liviu Dragnea nu este un om sarac, dupa cum o dovedeste chiar declaratia sa de avere. Ministrul demisionar detine, in mod oficial, impreuna cu familia, opt terenuri (in judetul Teleorman, Prahova si Constanta), sase case (din care una in constructie), actiuni la o societate hoteliera, spatii comerciale si conturi bancare. Referitor la afacerile cu bani publici in care a fost implicat Dragnea s-au facut mai multe sesizari la Curtea de Conturi sau la DNA. Unele dintre acestea au aparut in presa, in cateva cazuri s-au sesizat si procurorii, dar nici unul dintre dosare nu a ajuns in instanta, motivul oficial fiind acela ca nu exista probe.

 

Acuzatiile care i s-au adus lui Liviu Dragnea sunt legate in primul rand de societatea de constructii Tel-Drum SA, despre care se stie ca este controlata de ministrul demisionar. Firma respectiva este abonata la banii publici, fiind pe locul cinci in topul societatilor comerciale care au facut afaceri cu statul, realizat anul trecut de "Ziarul Financiar". Tel-Drum, fosta societate de constructii a CJ Teleorman, a fost privatizata in 2001, in mandatul lui Dragnea, si vanduta unui prieten al acestuia, Marian Fiscuci. Pretul societatii a fost subevaluat, de la 25.000 lei vechi la 6.369 de lei pe actiune. Dupa privatizare si pana in prezent, Tel-Drum a obtinut majoritatea contractelor de asfaltare de drumuri din judetul Teleorman. Presa a mai relatat in ultimii ani si despre afacerile facute de o alta firma ce apartine unui prieten al lui lui Dragnea, Proinvest, cu institutiile din subordinea Consiliului Judetului Teleorman.

 

De exemplu, Fiscuci ar fi devenit unic distribuitor pentru Directia pentru Protectia Copilului, cu care, in 2003, de exemplu, a incheiat contracte in valoare de aproximativ 20 de miliarde lei. Firma Proinvest ar fi vandut orfelinatelor din Teleorman cartofi cu pretul de 40.000 lei vechi pe kilogram, suma de-a dreptul aberanta pentru un judet predominant agricol. In 2005, deputatul PDL Alexandru Mocanu a facut o interpelare in Parlament, in care l-a acuzat pe presedintele CJ Teleorman ca s-ar fi aflat in spatele preluarii frauduloase a Fermei Dona din cadrul fostului IAS Turnu Magurele. Terenurile acesteia au ajuns tot la Tel-Drum SA, prin intermediul fostilor proprietari de terenuri care au cerut restituirea suprafetelor si apoi le-au vandut imediat societatii controlate de Fiscuci. Intr-un dosar de coruptie, Dragnea a fost cercetat de DNA pentru ca ar fi obtinut fonduri europene pe baza unor documente si declaratii false.

 

Este vorba despre un proiect de 4,5 milioane euro pentru realizarea de catre CJ Teleorman a unui punct de trecere a frontierei peste Dunare intre Turnu Magurele si Nikopol. Initial, autoritatile locale ar fi stabilit un amplasament pentru acest proiect si au intocmit documentatia necesara obtinerii fondurilor. Ulterior s-a constatat ca terenul respectiv este revendicat, motiv pentru care s-a schimbat amplasamentul punctului de trecere a frontierei, dar Consiliul Judetean Teleorman nu a facut o noua documentatie, ci a trimis-o la Ministerul Integrarii Europene tot pe cea veche, care nu mai corespundea realitatii. Astfel, CJ ar fi obtinut fondurile UE in baza unor acte care nu corespundeau realitatii. Dosarul a fost inchis de procurorii anticoruptie la sfarsitul anului trecut.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă