Securitatea internetului nu mai este de mult integră, însă nimeni nu a găsit soluţia pentru a repara breşa creată de viruşi sau programe spyware şi malware care sunt capabile să vă fure detaliile despre cam tot ce faceţi pe calculatorul dumneavoastră. Şi totuşi, ceva protecţie există: ea constă în instalarea unui program antivirus care vă poate scuti de multe bătăi de cap.
„Nu ştiu cum s-a întâmplat acest lucru! Vă daţi seama că nu aveam cum să fac cumpărături pe internet la 3 de dimineaţă. Şi chiar dacă aş fi făcut nu aş fi plătit vreo două mii de dolari”, explică unei funcţionare de bancă, Andreea Martiniuc, o tânără de 27 de ani care a rămas fără bani în cont, deşi nu făcuse decât o comandă de cărţi pe un site foarte cunoscut. „Dar totuşi, poate cineva din familie v-a folosit cardul”, insistă funcţionara. Însă tânăra rămâne pe poziţii şi spune că locuieşte singură şi că doreşte să-şi recupereze banii. Procesul este relativ simplu pentru client: trebuie să completeze o cerere prin care refuză plata sumelor contestate, iar banca va derula investigaţiile necesare. Procesul durează de regulă între două şi patru săptămâni, iar clientul îşi primeşte banii înapoi în cont.
Două zile mai târziu, Andreea a fost sunată de un specialist al băncii care a întrebat-o scurt şi sec: „Aveţi un virus pe calculator?”. Fata a spus că nu ştie, iar când reprezentantul băncii a întrebat-o de existenţa unui antivirus, tânăra a spus că nu şi-a instalat unul. De aici, toate lucrurile au devenit foarte clare – un program malware a furat detaliile cărţii de credit a Andreei şi astfel, consumarea banilor, a devenit un lucru foarte simplu pentru hoţul de date personale.
Antivirusul este gratis
Se ştie că sunt destul de mulţi oameni care nu vor să investească în achiziţionarea de software cu licenţă pentru calculatoarele lor, însă atunci când vine vorba de securitate unele programe nu presupun nici un cost. Există mai multe programe antivirus care pot fi descărcate şi folosite gratuit. Cel puţin pentru utilizatorul casnic, care nu-şi foloseşte calculatorul decât pentru navigare pe internet, e-mail, chat şi ocazional cumpărături online, ediţiile gratuite ale unor antiviruşi sunt ideale. Se economisesc astfel între 20 şi 60 de euro, iar calculatorul este protejat.
Indiferent de ce program veţi alege, asiguraţi-vă că vă oferă mai mult decât protecţie împotriva viruşilor! Dacă viruşii distrug sau îngreunează funcţionarea calculatorului, un program spyware îl lasă să funcţioneze la parametri normali – ca şi cum nimic nu s-a întâmplat -, însă atunci când vă conectaţi la adresa de e-mail va reţine numele de utilizator şi parola şi le va transmite către o bază de date. Dar acesta ar fi cel mai mic rău făcut! Imaginaţi-vă că vă logaţi în aplicaţia de internet banking şi vi se fură datele de acces, caz în care paguba poate fi mai mare.
Ce programe puteţi alege
Avast! Free Antivirus este unul dintre programele care trebuie să se afle pe o listă a celor mai bune softuri de protecţie gratuite. Programul nu veghează numai pentru ca viruşii să-şi facă de cap în calculatorul dumneavoastră, ci se asigură că nici un program spyware nu se va instala automat pe calculator.
Versiunea gratuită a antivirusului Avast oferă doar o protecţie minimă, însă suficientă pentru utilizatorul casnic. Un plus al acestui program este că oferă o protecţie în timp real, scanând toate acţiunile pe care le face sistemul de operare fără a îngreuna funcţionarea calculatorului. Avast! Free Antivirus beneficiază de un sistem de scanare inteligent: odată ce un fişier a fost scanat şi etichetat ca fiind sigur, programul îl va mai scana doar dacă fişierul va suferi modificări. În acest fel timpul alocat scanării se poate reduce chiar şi cu 80%. Acest antivirus poate deveni un prieten şi pentru cei mai înrăiţi gameri, oferind un sistem de prevenire a infectării calculatorului în timpul jocurilor online sau în reţea. Un plus îl reprezintă faptul că utilizatorul nu va fi deranjat de la joc, alertele fiind silenţioase.
AVG Anti-Virus Free este un alt antivirus pe care vă puteţi baza. Programul beneficiază şi el de un sistem care vă oferă protecţie în timp real, semnalându-vă de fiecare dată când un virus se pregăteşte să vă invadeze calculatorul sau când un program ce vă spionează acţiunile îşi face simţită prezenţa. Faţă de ediţia gratuită de la Avast! programul AVG nu oferă un sistem de protecţie în background atunci când utilizatorul se află într-un joc, pe ecran urmând să apară o casetă de alertă dacă un virus a fost detectat.
Security Essencials este o altă opţiune pentru folosirea unui antivirus oferit de Microsoft, similar cu ediţia AVG. Programul oferă protecţie în timp real, îşi face update-uri regulate automat. În acelaşi timp, graţie compatibilităţii cu produsele Microsoft, scanarea anumitor tipuri de documente se face foarte rapid.