19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialProtectie diplomatica din partea tuturor tarilor UE

Protectie diplomatica din partea tuturor tarilor UE

Atunci cand calatoresc, cetatenii europeni au dreptul la protectie diplomatica si consulara din partea tuturor tarilor Uniunii Europene, informeaza Euractiv, citand Comisia Europeana. Iar in cazuri de mare urgenta, pot primi si asistenta financiara. Potrivit unui sondaj, jumatate din europeni au de gand sa calatoreasca peste hotarele UE in urmatorii trei ani. Insa ceea ce putini europeni stiu este ca, la nevoie, se pot adresa ambasadelor sau consulatelor altor state membre ale UE.
Fie ca sunteti implicat intr-un accident grav, fie ca sunteti victima unei infractiuni violente, puteti cere protectie diplomatica si consulara la oricare dintre cele 27 de state membre ale UE. Daca tara dvs. de origine nu este reprezentata (ambasada, consulat general, consulat sau consul onorific), puteti cere asistenta din partea oricarei reprezentante permanente a UE. Trebuie doar sa puteti dovedi ca aveti cetatenia unuia dintre cele 27 de state membre. De asemenea, veti primi asistenta in caz de arest, detentie, deces sau repatriere. In cazuri de mare urgenta, vi se poate oferi si asistenta financiara.
Este important de retinut ca trebuie sa va adresati numai ambasadelor sau consulatelor, nu delegatiilor UE, care nu se ocupa de protectia diplomatica sau consulara, aceasta tinand de jurisdictia statelor membre.

» Europeni in orice colt al lumii

Exista tari unde Romania nu are nici un fel de reprezentante diplomatice, dar care ar putea deveni "tinta" celor care doresc sa faca turism in locuri mai exotice. Astfel, nu avem reprezentare in tari precum:  Nepal, Myanmar sau Trinidad-Tobago, Saint Kitts and Nevis, Palau, Kiribati sau Brunei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă