Protectia consumatorului incepe inca din camp, aceasta este constatarea expertilor din cadrul Directiei UE pentru Sanatate si Protectia Consumatorului. Prin Directiva 91-414-EEC se stabileste obligativitatea ca toate tarile membre si cele in curs de aderare sa aplice ghidul bunelor practici referitoare la protectia plantelor. Numai ca tehnologiile aplicate de romani ne situeaza iarasi in coada plutonului in ceea ce priveste cheltuielile efectuate pentru sanatatea culturilor agricole. Marc Bonfils, presedintele Asociatiei Industriei de Protectia Plantelor din Romania, director general al companiei Syngenta Romania, a prezentat topul tarilor preocupate de dezvoltarea agriculturii in consens cu protectia consumatorului si a mediului. Asadar, daca o tara membra a UE aloca intre 150 si 200 de euro pe hectar pentru protectia culturilor, agricultorii romani abia dau 15 euro. Chiar si noile state membre, foste comuniste, cheltuiesc pana la 80 de euro. Nenorocirea consta insa in faptul ca, dupa ce nu cumpara suficiente substante active pentru inlaturarea bolilor si daunatorilor, cumpara si marfa de proasta calitate, pe care o spala prima ploicica. Directiva UE mentioneaza limita maxima de reziduuri fitosanitare, conditie de care depinde siguranta alimentara.