19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPropunere în Germania: Imigranţii să vorbească germană în familie

Propunere în Germania: Imigranţii să vorbească germană în familie

Partidul conservator bavarez CSU, aliat al cancelarului Angela Merkel, pledează ca imigranţii să vorbească limba germană în familie, relatează Mediafax, care citează AFP.

Uniunea Creştin-Democrată (CSU), unul dintre cele trei partide care fac parte din coaliţia condusă de Angela Merkel, a redactat o moţiune în care pledează ca străinii care doresc să se instaleze definitiv în Germania să fie "încurajaţi să vorbească germana în public şi în privat, în interiorul familiei lor".

CSU vrea să introducă "obligaţia de a vorbi limba germană în curtea şcolii, pe stradă şi în camera de zi", îşi exprimă indignarea într-un comunicat Comunitatea Turcă din Germania (TGD), una dintre organizațiile reprezentantive ale acestei comunităţi de peste trei milioane de persoane, turci sau germani de origine turcă.

Această propunere este "ostilă, anticonstituţională şi absurdă", continuă TGD. Acest gen de iniţiativă nu poate suscita decât "ură faţă de imigranţi" şi "subminează democraţia din ţara noastră", mai scrie asociaţia, care îi cere cancelarului Angela Merkel să pună capăt acestei "absurdităţi".

În mod normal, "o bună cunoaştere a limbii este cheia integrării în Germania", în special la şcoală şi pe piaţa muncii, a constatat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, în cursul unei conferinţe de presă, refuzând să comenteze o "iniţiativă individuală".

Obligaţia de a vorbi limba germană "acasă" nu face "parte" din programul de constituire a coaliţiei, semnat de CDU, social-democraţi (SPD) şi CSU, a adăugat el.

Acest text apare în plină dezbatere naţională asupra integrării imigranţilor şi înaintea unei reuniuni a CSU care urmează să aibă loc la sfârşitul săptămânii, la Nürnberg (sud).

Luni, secretarul general al partidului creştin-democrat bavarez, Andreas Scheuer, a încercat să aducă lămuriri asupra textului, precizând că propunerea este doar un "îndemn", nu o "obligaţie", mai scrie Mediafx.

Propunerea CSU a fost pe larg criticată şi dezbătută, în special pe reţelele de socializare, unde numeroase persoane au făcut glume pe seama dialectului bavarez, ale cărui accent şi expresii sunt greu de înţeles în afara regiunii.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă