19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPropunere în Germania: Imigranţii să vorbească germană în familie

Propunere în Germania: Imigranţii să vorbească germană în familie

Partidul conservator bavarez CSU, aliat al cancelarului Angela Merkel, pledează ca imigranţii să vorbească limba germană în familie, relatează Mediafax, care citează AFP.

Uniunea Creştin-Democrată (CSU), unul dintre cele trei partide care fac parte din coaliţia condusă de Angela Merkel, a redactat o moţiune în care pledează ca străinii care doresc să se instaleze definitiv în Germania să fie "încurajaţi să vorbească germana în public şi în privat, în interiorul familiei lor".

CSU vrea să introducă "obligaţia de a vorbi limba germană în curtea şcolii, pe stradă şi în camera de zi", îşi exprimă indignarea într-un comunicat Comunitatea Turcă din Germania (TGD), una dintre organizațiile reprezentantive ale acestei comunităţi de peste trei milioane de persoane, turci sau germani de origine turcă.

Această propunere este "ostilă, anticonstituţională şi absurdă", continuă TGD. Acest gen de iniţiativă nu poate suscita decât "ură faţă de imigranţi" şi "subminează democraţia din ţara noastră", mai scrie asociaţia, care îi cere cancelarului Angela Merkel să pună capăt acestei "absurdităţi".

În mod normal, "o bună cunoaştere a limbii este cheia integrării în Germania", în special la şcoală şi pe piaţa muncii, a constatat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, în cursul unei conferinţe de presă, refuzând să comenteze o "iniţiativă individuală".

Obligaţia de a vorbi limba germană "acasă" nu face "parte" din programul de constituire a coaliţiei, semnat de CDU, social-democraţi (SPD) şi CSU, a adăugat el.

Acest text apare în plină dezbatere naţională asupra integrării imigranţilor şi înaintea unei reuniuni a CSU care urmează să aibă loc la sfârşitul săptămânii, la Nürnberg (sud).

Luni, secretarul general al partidului creştin-democrat bavarez, Andreas Scheuer, a încercat să aducă lămuriri asupra textului, precizând că propunerea este doar un "îndemn", nu o "obligaţie", mai scrie Mediafx.

Propunerea CSU a fost pe larg criticată şi dezbătută, în special pe reţelele de socializare, unde numeroase persoane au făcut glume pe seama dialectului bavarez, ale cărui accent şi expresii sunt greu de înţeles în afara regiunii.

Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...
Ultima oră
Pe aceeași temă