0.6 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialProprietarii de paduri din Caras-Severin, obligati sa se asocieze

Proprietarii de paduri din Caras-Severin, obligati sa se asocieze

Termenul pana la care proprietarii de paduri trebuiau sa se asocieze a expirat in 23 aprilie. Dupa aceasta data, cei in cauza risca amenzi intre 10 si 50 de milioane de lei vechi. Pana la amenzi, insa, carasenii care si-au redobandit suprafetele impadurite au posibilitatea de a gasi la altii ceea ce le trebuie lor.
Directia Silvica Resita, care administreaza, in prezent, 88 la suta din fondul national forestier al judetului a estimat ca, dupa finalizarea retrocedarilor, fostilor proprietari le vor reveni 140.000 hectare de padure. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 139 din octombrie 2005, completata cu HG 483/2006, stabileste obligativitatea proprietarilor de a se asocia in structuri silvice pentru a-si putea administra patrimoniul. In judet exista doua astfel de organisme, la Bania si la Bautari.
Pentru ca cei care si-au primit padurile inapoi nu au banii necesari pentru a le asigura paza, atat structura de stat – Directia Silvica – cat si structurile private si-au anuntat disponibilitatea de a asigura fie paza, fie administrarea fondurilor silvice retrocedate. Pana la finele lunii aprilie, la Directia Silvica fusesera depuse 40 de cereri pentru fondul forestier. Dintre acestea, una singura se referea la administrare si a fost inaintata de Primaria Domasnea.
La expirarea termenului prevazut de lege, existau incheiate 24 de contracte de paza in Caras-Severin, pentru grupuri de padure de 1.000 pana la 1.500 de hectare. Proprietarii care nu asigura paza suprafetelor impadurite nu vor putea nici sa le exploateze. Se vor lovi de acest „detaliu” la toamna, cand vor avea nevoie de lemn de foc si vor descoperi ca nu li se aproba cererile privind marcarea copacilor care ar urma sa fie taiati.
La nivelul judetului, oferta lansata de Directia Silvica Resita este diferentiata. Principalul serviciu vizeaza paza padurilor, care are o valoare estimata intre 8 si 10 euro pe hectar anual. Pentru impadurirea terenurilor, la mia de bucati de puiet, valoarea minima este intre 105 si 149 RON. Punerea in valoare a masei lemnoase se realizeaza defalcat, astfel pentru marcarea unei cantitati de pana la 10 metri cubi de lemn pentru nevoile proprii, costul poate fi intre 20 si 25 RON.
Lemnul va putea fi scos la licitatie la Directia Silvica, iar banii incasati ar reveni proprietarilor de padure. Toate aceste contracte se pot incheia la nivelul ocoalelor silvice din judet. Cealalta categorie de contracte – cele de administrare a fondului forestier – vor putea fi incheiate doar de catre „Romsilva” si cuprind toate serviciile, de la intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli, pana la asistenta juridica.
Toate contractele incheiate vor putea fi renegociate in primavara anului viitor.

Cele mai citite

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă