17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPropaganda pentru democratie

Propaganda pentru democratie

"Milk" vorbeste si despre democratie, lupta pentru drepturi si revolutia oricaruia dintre noi, si o face cald, emotionant, atasant, si cu un Sean Penn rava­sitor, care duce in spate intregul film de doua ore.

Milk" spune povestea vietii lui Harvey Milk (Sean Penn), pri­mul homosexual declarat care a fost votat intr-o functie politica in Sta­tele Unite, in 1977, atunci cand a intrat in consiliul primariei din San Francisco. In 1970 Milk se muta din New York in San Francisco insotit de iubitul sau Scott Smith (James Franco), pentru a incepe o viata noua, dar se lovesc de inspaimantatoarea discriminare sexuala.
Meticulozitatea si atentia lui Gus Van Sant pentru detalii e aproape obsesiva; a recreat fatada magazinului pe care il avea Milk in San Francisco in fix acelasi loc in care obisnuia sa fie, acum aproape 40 de ani; fiecare element vestimentar se pare ca e refacut din materialele care se purtau atunci, si cu aceasta parada a modei te afunzi in spiritul anilor in San Francisco. Efectul cel mai puternic in aceasta directie il are, probabil, folosirea materialelor de arhiva. Genericul de inceput are pe fundal imagini de stiri din raidurile politiei in cluburile de homosexuali din Greenwich Village din anii ’60. Intelegi foarte bine, si fara prea multa pelicula irosita, viata imbacsita cu vina si rusine pe care o traise Milk, pana la 40 de ani.

Atentie la Emile Hirsch, pe care il cu­noasteti, poate, din filmul regizat de Sean Penn "Into the Wild" si care este genial si in Milk, in rolul lui Ceve Jones, baiatul care se prostitua pe strazile ora­sului pentru ca mai tarziu sa devina unul dintre cei mai activi militanti pentru cauza.
Fil­mul a starnit o furtuna in paharelul de sifon al lumii filmului de la noi. Ratingul Comisiei de clasificare a filmelor din cadrul CNC a interzis filmul minorilor. RoImage, distribuitorul lui "Milk" in Ro­mania, a contestat decizia comisiei. In Finlanda, de exemplu, filmul primise "interzis sub 13". Dar noi avem grija de tinerii nostri – mai bine sa nu stie ei de homosexuali si alte prostii, nu?
Si cum vestile s-au suprapus cu anun­tarea nominalizarilor la premiile Oscar ("Milk" are nu mai putin de opt), s-a sesizat pe ici pe colo si presa de la noi.

Ce-i drept, scandalul era delicios. Una dintre membrele comisiei, Cristina Corcio­ve­s­cu, a declarat pentru Mediafax ca filmul a primit acest tratament pentru ca "face propaganda pentru o anumita orientare sexuala". Ca si cum minorul intre 15-18 ani, sa spunem, care ar vedea un film despre abolirea sclaviei sau drepturile negrilor ar vrea urgent sa devina si el de culoare. Portalul gay romanesc GayOne s-a sesizat cu o mica recenzie: "in Milk… se prezinta o normalitate a vietii gay care se pare ca sta in gat homofobilor". Si continua: "Am putea spune ca fiecare film hetero face reclama stilului de viata respectiv. Dar noi NU suntem absurzi!". Stiu, totul pare o glu­ma. In urma contestatiei Comisia a fost obligata sa revada filmul si si-a schimbat decizia la "inter­zis sub 15". Excelent, si la cat mai multe contestatii atunci! Macar pentru distractie, pentru ca membrii Co­misiei sa fie obligati sa revada in pro­gramul lor de lucru, sa zicem, in fiecare zi de luni, iar si iar, cum se saruta Sean Penn si James Franco. Poate finalmente vor intelege si despre ce e vorba in "Milk".

Cele mai citite

Planșeul Unirii: Risc major de prăbușire. Prefectul Capitalei convoacă săptămâna viitoare Comitetul pentru Situații de Urgență

Primarul general al Capitalei nu a semnat încă avizul de începere a lucrărilor Şeful DSU, Raed Arafat, împreună cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță şi prefectul...

Bărbat prădat de soție și de socrul său. Hoții au dat foc casei și au furat 200.000 de euro

Un incendiu izbucnit într-o locuință din Bragadiru a scos la iveală un caz de furt. După ce polițiștii au intervenit duminică la solicitarea unui...

Ședință de urgență la Ministerul Mediului, în contextul debitelor Dunării

La ședință participă reprezentanți de la Apele Române și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Reprezentanții instituțiilor care urmăresc cotele Dunării vor merge în...
Ultima oră
Pe aceeași temă