4.3 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialPromisiunile lui Ponta pentru Cotroceni

Promisiunile lui Ponta pentru Cotroceni

Revizuirea Constituției, revenirea la sistemul de vot proporțional, schimbarea modului de numire a judecătorilor constituționali și „corectarea“ sărăciei sunt câteva dintre angajamentele pe care prezidențiabilul PSD și le ia față de români.

În proiectul său de președinte, întins pe 36 de pagini, Victor Ponta spune că România poate ajunge, în următorii 10 ani, în Top 15 cele mai competitive țări europene. De asemenea, din birourile de la Palatul Victoria și din Kiseleff, prezidențiabilul PSD crede că România poate redeveni „grânarul Europei“ și hub tehnologic în Europa Centrală și de Est. Nu în ultimul rând, cu Victor Ponta președinte, țara noastră va atinge independența energetică în cinci ani și, tot atunci, va intra în zona euro.

Ce spune că a realizat…

Liderul PSD spune că a „demonstrat că se poate“ în calitatea sa de șef al Executivului. „Am dat înapoi salariile și pensiile tăiate în 2010, am creat peste 200.000 de noi locuri de muncă, am redeschis spitale și am mărit bugetele pentru educație și sănătate, am crescut salariul minim, am scăzut TVA și CAS“, se laudă Ponta în proiectul său de președinte. Se impun, însă, câteva precizări.

În ceea ce privește reîntregirea salariilor bugetarilor, reamintim că fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu spunea că echipa sa a pregătit această măsură, Guvernul Ponta I găsind totul „pregătit și anunțat deja“. Apoi, în privința pensiilor, acestea nu au fost „tăiate“ în 2010, așa cum susține premierul, deoarece Curtea Constituțională a respins măsura. După instalare, Guvernul Ponta I a decis, în schimb, restituirea sumelor reținute ilegal cu titlu de contribuții de sănătate, iar restituirea s-a făcut eșalonat, pe parcursul a 12 luni.

Cât despre locurile de muncă create, amintim că echipele conduse de premierul PSD promiteau că vor fi create, până în 2016, nu mai puțin de un milion de locuri de muncă. Acum, după mai bine de doi ani de guvernare, Ponta admite că s-a realizat doar o cincime din angajament.

În fine, în ceea ce privește reducerea TVA invocată de prezidențiabilul PSD, reamintim că a fost scăzută doar TVA la pâine, produsele de morărit și panificație, deși în programul de guvernare scria că „TVA va reveni la nivelul de 19%“.

… și ce promite candidatul PSD

Revizuirea Constituției ar trebui realizată, potrivit lui Victor Ponta, „în reperele proiectului susținut de USL“, proiect pe care, reamintim, l-a desființat, aproape punct cu punct, Curtea Constituțională. Mai precis, liderul PSD vorbește în continuare de „atribuții clar delimitate“ pentru președinte și de separația clară a puterilor executive.

Cât despre reforma sistemului electoral, Ponta se angajează să reducă numărul de parlamentari și să se revină „la un sistem electoral corect“, adică la sistemul proporțional. Inutil a spune că putea pune în practică aceste două proiecte de mult timp, grație majorității parlamentare mai mult decât confortabile pe care o deține.

În ceea ce privește starea economică, prezidențiabilul PSD spune: „Sărăcia este cea mai mare nedreptate a ultimilor 10 ani, iar corectarea ei în următorul deceniu este misiunea fundamentală a viitorului președinte“. Cum își propune Ponta să realizeze acest lucru? Simplu, făcând ce a făcut în ultimii doi ani: direcționarea creșterii economice spre „reducerea diferențelor dintre cei bogați și cei săraci“. În plus, premierul care visează să ajungă președinte promite că vor fi indexate în continuare pensiile și salariile și că va fi crescut salariul minim.

Reinterpretarea Marii Uniri

Dacă în discursul susținut la Alba Iulia, cu ocazia Congresului PSD în care a fost validată candidatura sa, Ponta a făcut referire la unirea Republicii Moldova cu România, conceptul de „nouă mare unire“ capătă acum alte dimensiuni. Concret, ar presupune „ștergerea frontierelor dintre noi, cei de stânga și cei de dreapta, dintre cei implicați și cei neimplicați“, dar și „o Românie solidară în care avuția este distribuită corect“. La Alba Iulia, premierul declara: „Când spun că Marea Unire este, într-adevăr, obiectivul nostru național, să știți că lucrez zi de zi, alături de miniștri, alături de președinții de consilii județene, pentru ultima parte din România care a venit lângă România în 1918, a fost pierdută după acees și acum, printr-o șansă istorică, Moldova poate să se unească nu doar cu România, ci cu întreaga Europă“. Declarația a stârnit reacții prompte din partea Ministerului rus de Externe, care a catalogat afirmațiile pe tema „celei de-a doua mari uniri“ drept „iresponsabile și inacceptabile“.

Justiție. „Dreptate până la capăt“

Prezidențiabilul PSD se mai angajează să „întărească“ lupta împotriva corupției, arătând că aceasta trebuie continuată și consolidată, iar obiectivele asumate în cadrul MCV trebuie realizate. Pentru Ponta au prioritate, evident, „neregulile din ultimii 10 ani“, uitând de așa-numitele „dosare istorice“, în care sunt implicați numeroși baroni PSD. Oricum, o nouă dovadă a discursului dublu pe care îl au social-democrații pe tema Justiției a fost oferită chiar ieri, când senatorii PSD au pledat împotriva revocării mandatului liberalului Akos-Daniel Mora. Social-democrații sfidează, astfel, decizia definitivă de incompatibilitate emisă în cazul senatorului PNL de Curtea Supremă și decizia interpretativă a Curții Constituționale de la începutul lunii iulie. Un vot în Comisia juridică a Senatului va fi dat săptămâna viitoare și sunt șanse maxime ca plenul să îmbrățișeze concluziile comisiei.

Cele mai citite

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă