6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialPromisiuni electorale: metrou la tara, parade gay, rauri mutate si alte gogosi

Promisiuni electorale: metrou la tara, parade gay, rauri mutate si alte gogosi

Candidatii in alegerile locale au inceput sa bombardeze electorii cu propuneri fanteziste, in speranta ca le vor lua voturile: parade lunare gay, garsoniere de 15.000 de euro, bazine de scufundari subacvatice, astuparea raurilor naravase cu dale de beton pe care sa fie amenajate parcari, telegondole, apa ozonificata, internet gratis. "Gogosile electorale" se lanseaza in toata tara. In Neamt, candidata PNG-CD Mirandolina Vinca ofera un metrou intre satele Chintinici si Slobozia, cu sprijin italian, daca va fi aleasa. In Tulcea, Trifon Belacurencu, candidat PSD, le spune oamenilor ca va construi o sosea rapida Constanta-Delta Dunarii, care sa treaca prin poligonul militar de la Babadag; atunci cand americanii se antreneaza in poligon, se vor institui restrictii de circulatie, explica el.

 

Analistii politici sustin ca o parte a electoratului "devoreaza" cu placere asemenea idei trasnite pe care chiar le crede, din cauza lipsei de educatie. "Unii electori, credulii, asteapta sa fie mintiti. Ei simt o adevarata placere sa auda asa ceva si chiar cred", apreciaza politologul Cristian Pirvulescu. Analistul Adrian Moraru spune insa ca unele din proiectele considerate acum utopice s-ar putea realiza in viitor, precum s-a intamplat cu circuitul de Formula 3, amenajat in jurul Casei Poporului.

 

Unii candidati in alegerile locale se intrec in propuneri care mai de care mai fanteziste, pentru a le lua ochii alegatorilor si a-i face sa voteze in favoarea lor. "Gogosile electorale" starnesc uneori rasul-plansul: metrou intersatesc in judetul Neamt, parade gay lunare in Focsani, acordarea celei de-a XIII-a pensii, ploi de euro pentru investitii, sosea rapida prin incinta poligonului NATO din Babadag, acces gratuit la Internet pentru tineri, mutarea raurilor s.a. Analistii politici spun ca o parte a electoratului "devoreaza" cu placere asemenea idei trasnite, fanteziste, pe care chiar le crede, din cauza lipsei de educatie. O alta parte a electoratului, cea realista, respinge vehement "gogosile" de campanie, in timp ce cea mai consistenta parte a ale-gatorilor nu este interesata de politica in general si nici de promisiunile electorale, oricare ar fi acestea, considera politologul Cristian Pirvulescu.

In Moldova pare sa fie inflatie de fantezii electorale, lansate, mai ales, de catre candidatii la primariile mici. Candidata partidului lui Becali, PNG-CD, pentru orasul Roznov, Mirandolina Vinca, le promite alegatorilor ca va construi un metrou intre satele Chintinici si Slobozia, cu sprijinul italienilor, daca va fi aleasa. Primarul PSD din Panciu, Ion Petre, se jura ca va construi o sosea suspendata care sa lege orasul sau de Magura Odobestilor, daca va fi reales, iar primarul PD-L din Campuri, Dumitru Vladescu, le promite oamenilor din comuna un complex balnear din banii sai personali, dotat cu gheizere termale si bazin de scufundari subacvatice. Nu doar candidatii de la tara, ci si cei din marile orase moldovenesti se intrec in propuneri ambitioase, a caror concretizare necesita mai mult decat un mandat. Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, incearca sa-i convinga pe vranceni sa-l voteze mizand pe doua proiecte suprarealiste: un helioport la Focsani si un canal Siret-Baragan. Candidatul PD-L la Primaria Focsani, Alin Tratculescu, promite, la randul sau, parade lunare gay pentru homosexualii din oras si prezervative pe gratis.

 

Candidatul PNL pentru Primaria Iasi, Cristian Adomnitei, s-a lansat si el in cursa promisiunilor, transmitand electoratului ca va atrage un miliard de euro in patru ani de mandat. Insusi ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, colegul sau de partid, i-a ironizat visul, drept pentru care Adomnitei si-a castigat porecla de "Miliard". Propuneri greu realizabile au fluturat in fata alegatorilor si candidatii din alte regiuni ale tarii. Candidatul PRM la Primaria Bistrita, Mihai Belei, a promis Internet gratis pentru toti tinerii din oras, pe banii UE, precum si scutiri la plata apei potabile (pentru primii 10 metri cubi consumati de o familie), iar candidatul PER, Alexandru Toniuc, s-a angajat sa planteze atatia brazi in jurul orasului cate voturi primeste. In Tulcea, Trifon Belacurencu, candidatul PSD pentru presedintia Consiliului Judetean, le spune oamenilor ca va construi o sosea rapida Constanta-Delta Dunarii, care sa treaca prin interiorul poligonului militar de la Babadag. Atunci cand trupele americane se vor antrena in poligon, se vor institui restrictii de circulatie, sustine el.

 

In coltul opus al tarii, candidatul PRM la Primaria Clujului, Gheorghe Funar, recidiveaza in lansarea propunerilor trasnite. Daca in mandatele anterioare Funar propunea constructia unui tunel pe sub Dealul Feleacului, care sa fluidizeze traficul rutier, acum el vrea sa asigure "apa ozonificata" pentru locuitori, buna pentru sanatate. Nici presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, nu se lasa mai prejos, el dorind sa devieze cursul Somesului pentru a prelungi pista aeroportului, chiar daca nu stie daca aeroportul va ramane sau nu pe actualul amplasament. si actualul primar de Targu Mures, Dorin Florea, le promite locuitorilor ca va acoperi cu placi de beton paraul Poclos si ca va amplasa deasupra placilor centre comerciale si noi locuri de parcare. In plus, el spune ca va aduce telegondole in oras, prin parteneriate public-private, daca va fi reales. La Arad, candidatul PSD la Primarie, Dorel Caprar, promite nici mai mult, nici mai putin de 20.000 de locuinte sociale pentru aradeni. Campionul promisiunilor in domeniul locativ este insa de departe actualul primar al Constantei, Radu Mazare, care promite ca va construi garsoniere de 15.000 de euro pentru constanteni.

Minciunile prind
» Educatie deficitara
"Unii electori, credulii, asteapta sa fie mintiti. Ei simt o adevarata placere sa auda asa ceva si chiar cred", apreciaza analistul politic Cristian Pirvulescu. El spune ca aceasta atitudine izvoraste din lipsa educatiei civice. "Exista insa si o alta parte a electoratului, cea realista, care nu inghite fanteziile. Insa cea mai mare parte a electoratului este dezinteresata de politica si de promisiuni", a aratat Pirvulescu. Adrian Moraru, specialist in politici publice, sustine ca manualele de campanii electorale le recomanda candidatilor sa prezinte proiecte avangardiste, care sa capteze atentia oamenilor: Cei care vin cu fantezii, de genul tunelurilor intre sate, sunt candidatii din localitatile mai mici". El a apreciat ca unele dintre proiectele considerate acum fanteziste s-ar putea concretiza in viitor si a dat exemplul circuitului de Formula 3 organizat in jurul Casei Poporului, pe care toata lumea il ironiza, cand s-a lansat ideea crearii lui.

Cele mai citite

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...
Ultima oră
Pe aceeași temă