13.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialProiectul RMGC, tema de discutie pentru o directiva a Parlamentului European

Proiectul RMGC, tema de discutie pentru o directiva a Parlamentului European

Investitia pe care compania romano-canadiana “Rosia Montana Gold Corporation” (RMGC) intentioneaza sa o deru-leze in Muntii Apuseni face obiectul unei directive aflate in discutia Parlamentului European.
Deputatul PNL de Alba, Tiberiu Barbuletiu, observator al Romaniei pe langa Parlamentul European, a declarat ca directiva discutata in prezent de parlamentarii europeni se refera la managementul deseurilor miniere din industria extractiva.
Barbuletiu a spus ca in expunerea de motive a directivei sunt amintite doua investitii in domeniu din Romania, respectiva cea de la Rosia Montana si cea de la Baia Mare. “Este cel putin deranjant ca intr-o directiva sa se faca referire la doua localitati din Romania”, a afirmat parlamentarul, care este observator pe langa Comisia de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din cadrul Parlamentului European.
Raportul directivei respective a fost facut de catre un parlamentar ecologist din Suedia, Jonas Sjostedt. Acesta a facut parte dintr-o comisie a legislativului european care a vizitat comuna Rosia Montana (judetul Alba), in decembrie 2003, pentru a evalua impactul investitiei din punct de vedere economic, social, cultural si de mediu.
Referirea expresa la Romania, inclusa in expunerea de motive, apartine unui fost comisar de mediu, Margot Wallstrom. Potrivit acestuia, “directiva propusa va introduce norme de prevenire a acci-dentelor grave rezultate din gestionarea defectuoasa a deseurilor miniere asa cum a fost la Baia Mare in 2000, cand Dunarea a fost poluata cu cianuri”.
“Sunt mahnit ca trebuie sa fac fata unor acuze aduse Romaniei si sunt motivat ca apar Romania acolo”, a completat Tiberiu Barbuletiu. El a mai spus ca una dintre preocuparile sale de viitor va fi si monitorizarea principalilor agenti economici poluatori din tara noastra.
Astfel, Barbuletiu s-a referit, ieri, la “Kronospan” Sebes, care a solicitat Agentiei de Protectie a Mediului Alba autorizatia de mediu pentru a productia formaldehidei si utilizarea acestui produs chimic in procesul de productie. “Conform standardelor Uniunii Europene, formaldehida este o substanta toxica, inclusa de cercetatori in categoria celor probabil cancerigene. Stiu ca anul trecut au fost ceva reclamatii si mai multi cetateni din Sasciori au sustinut ca le-au fost afectate culturile agricole. A fost un control, iar la momentul acela totul a dat bine. Raportul a nu fost, insa, dat publicitatii. Situatia nu mai poate continua astfel. Nu am nimic cu "Kronospan", insa oamenii trebuie sa stie la ce riscuri se supun. Sunt de acord sa-si continue activitatea in momentul in care toate normele de mediu sunt respectate”, a afirmat deputatul liberal.
Totodata, parlamentarul a completat ca va discuta situatia de la “Kronospan” cu experti specializati in probleme de mediu si ca va avea o intalnire si cu ministrul Mediului, Sulfina Barbu, pe aceasta tema.

Cele mai citite

Liderii Coaliției lucrează la listele de la europarlamentare. Se caută independeți pentru Bruxelles și București

Liderii coaliției PSD-PNL negociază dur pentru listele europarlamentare, dar și funcția de primar general al Capitalei și cele care vor fi după alageri. O...

Volodimir Zelenski anunță că Ucraina a pierdut peste 31.000 de soldați în cei doi ani de război

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi de la declanşarea...

Tribunalul Maramureș decide demolarea zidului de segregare pentru comunitatea romă din Baia Mare

După o lungă bătălie juridică de 13 ani, Tribunalul Maramureș a emis o decizie definitivă în data de 14 februarie, obligând Primăria Baia...
Ultima oră
Pe aceeași temă