Proiectul de lege care trebuie să transpună în România Directiva tutunului, aprobat în ședința de Guvern din 24 februarie, a fost modificat înainte de a ajunge la Senat, documentul făcut public inițial fiind înlocuit cu un altul. Acest fapt poate fi de natură penală, au avertizat producătorii de ţigări prezenţi pe piaţa autohtonă, care au sesizat deja Senatul şi Secretariatul General al Guvernului.
Concret, producătorii reclamă faptul că Ministerul Sănătăţii devine reglementator unic al pieței țigaretelor, fiind exclusă obligativitatea consultării cu alte instituții, care au competențe în ceea ce privește producția, comercializarea, și combaterea comerțului ilegal (Ministerul Economiei, ANAF etc.). Potrivit unei Hotărâri de Guvern care este deja în vigoare, acest lucru este apanajul Comitetului interministerial pentru tutun, care însă va rămâne fără obiectul muncii dacă proiectul de lege trece în forma în care a ajuns la Senat.
Şi o altă modificare le dă bătăi de cap producătorilor de tutun, şi anume cea care prevede că Ministerul Sănătăţii poate modifica Legea prin ordin de ministru, după intrarea ei în vigoare. „De fapt, intenția este ca Ministerul Sănătății să poată introduce prin Ordin de ministru, sustrăgându-se aprobării Parlamentului, pachetele generice, pe modelul Australiei, nu al Uniunii Europene”, se arată în comunicatul dat publicităţii ieri de JTI România. Pachetele generice sunt acele pachete de ţigări pe care sigla producătorului nu este prezentă. Practic, toate pachetele de ţigări arată la fel, indiferent de producător sau de marcă.
Dar iată, concret, modificările aduse proiectului pe drumul de la Guvern la Parlament. „La inițiativa Ministerului Sănătății, se pot adopta reglementări suplimentare, aplicabile tuturor produselor din tutun sau produselor conexe care se introduc pe piața din România, referitoare la standardizarea ambalajelor produselor din tutun, acolo unde acest lucru se justifică din motive legate de sănătatea publică…”, se arată la articolul 24, alin. 2 din proiectul aprobat de Executiv în ședința din 24 februarie și publicat pe site-ul Guvernului pe 25 februarie.
Textul care a ajuns la Senat diferă fundamental, şi anume: „Ministerul Sănătății poate adop-ta, prin ordin al ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial al României, reglementări aplicabile tuturor produselor din tutun sau produselor conexe care se introduc pe piața din România, referitoare la standardizarea ambalajelor produselor din tutun, acolo unde acest lucru se justifică din motive legate de sănătatea publică…”.
Ciudat este şi faptul că nota de fundamentare a proiectului de lege aprobat de Guvern era ștampilată și semnată de miniștrii din toate ministerele care au dat avize, în vreme ce textul care a ajuns la Senat pe 4 martie are doar ștampila Ministerului Sănătății.
Producătorii de ţigări au sesizat conducerea Seantului şi Secretariatul General al Guvernului cu privire la aceste modificări apărute peste noapte, precizând că ele denaturează sensul prevederii din Directiva 40/2014/UE (Directiva tutunului). În plus, reprezentanţii producătorului de ţigări precizează faptul că un ordin de ministru (care aparține categoriei legislației secundare), nu poate modifica sau adăugi o lege.
„Consideram că, în cazul în care problema semnalată nu este o simplă eroare materială, ci o modificare intenționată, chestiunea este de natură penală”, a precizat, în sesizare, directorul de afaceri corporatiste şi comunicare al JTI România, Gilda Lazăr.