21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialProiectul Johannis 2 - pe cine va salva de fapt Oprescu?

Proiectul Johannis 2 – pe cine va salva de fapt Oprescu?

Pentru USL, adjudecarea Primăriei Capitalei la localele din 2012 este hotărâtoare.

E drept, victoria poate cel mult să promită, dar nu să garanteze succesul total, adică un scor excelent, ulterior, la legislative.

O înfrângere, în schimb, va cântări cât un cataclism pentru  Uniune şi pentru speranţele tripletei Voiculescu-Ponta-Antonescu.

Tocmai pentru că miza este uriaşă, iar liderii din PNL, PC şi PSD conştientizează de pe acum repercursiunile în caz de eşec, soluţia candidaturii lui Sorin Oprescu merită întoarsă pe toate feţele, până la epuizare.

Dar până la diagnostic, aş începe cu inventarul simptomelor pe care le prezintă acest pacient socialisto-liberal, adus de urgenţă la spital şi lăsat pe mâna chirurgului fără perdea.

Ce vedem. Sorin Oprescu va candida la alegerile pentru Bucureşti ca independent, dar sprijinit masiv de USL.

Şefii PSD, PNL şi PC consideră că, în felul acesta, au împuşcat trei iepuri: în primul rând, au un candidat; în al doilea, candidatul stă foarte bine în sondaje; în al treilea rând, în perspectiva legislativelor, contează pe transferul de imagine dinspre un Oprescu popular spre un USL incapabil să-şi construiască o identitate.

Ce-ar fi de ştiut. Desemnarea actualului edil general al Bucureştilor drept candidat comun al celor trei formaţiuni are trei cauze posibile, iar eu cred că fiecare dintre ele a contat de o manieră semnificativă.

Întâi, opoziţia e incapabilă să le ofere bucureştenilor o alternativă din grădina proprie la cea mai mare primărie din România.

Apoi, susţinând un personaj, să-i zicem, neutru, cei trei şefi de partid evită astfel un război total în USL (se vede bine cât de dur se duc luptele fratricide în mai multe judeţe, ca de pildă Buzău, Iaşi, Prahova, Timiş sua cum a fost la Maramureş).

Nu în ultimul rând, aş lua în calcul nevoia de certitudini (privind câştigarea localelor din Capitală), pe care o găsesc ca fiind mai acută în cazul neexperimentaţilor Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Ce ar putea omorî pacientul. Ei bine, multe.

Miraculoasa soluţie Oprescu are toate şansele să eşueze într-un al doilea proiect Johannis dacă liderii USL nu rezolvă problemele de fond ale Uniunii.

Lucru, altfel, uşor de spus, dar greu de realizat.

Sub masca unităţii pe care Voiculescu, Antonescu şi Ponta o afişează în public, stau chipurile hulpave ale social-democraţilor, conservatorilor şi liberalilor din teritoriu care trag nu la caleaşca USL, ci, după caz, la căruţa PSD, PNL sau PC.

Când hăţurile se vor rupe, nici cel mai iscusit chirurg nu va fi în stare să salveze chiar pe toată lumea.

Şi atunci, va fi nevoit să aleagă, iar operaţiunea de salvare va începe, evident, cu el însuşi. Apoi, mai e un amănunt.

Oprescu este imbatabil în sondaje, e adevărat, dar încă nu ştim cine îi vor fi cu adevărat competitorii.

Dacă apare un personaj-surpriză, afiliat politic sau, din contră, poate unul cu adevărat independent?

Oricum, un tip de candidat care, în plus, să ştie cum să profite de cele două mari vulnerabilităţi ale primarului Sorin Oprescu: zisa independenţă şi realizările mandatului.

P.S.: Ziua în care actualului primar general i se va cere să facă miracole pentru USL vine mai repede decât fusese prevăzut, după ce Felix a decis intempestiv că pisoii lui din cuşca PC vor candida în nume propriu la alegerile locale, în teritoriu.

Practic, cel mai mare chirurg dintre politicieni are de luni, 19 septembrie 2011, o misiune imposibilă: să ne convingă pe toţi că este independent, dar crede cu tărie în USL, deşi USL nu mai există.

Cele mai citite

Crin Antonescu: Întreaga activitate politică a doamnei Șoșoacă e profund nocivă, toxică și dezgustătoare în privința exprimării

Fostul lider liberal a declarat că opinia sa nu este suficientă pentru a interzice exercițiul politic al unei persoane Într-o intervenție televizată, Crin Antonescu a...

Victor Ponta: M-am săturat să fiu fostul

Victor Ponta deschide lista PSD Dâmbovița pentru alegerile parlamentare la Camera Deputaților Victor Ponta a fost propus pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare de...

Patru străini veniți în România, arestați preventiv pentru trafic de droguri

DIICOT a anunțat că patru persoane, trei bărbați de naționalitate cehă și ucraineană și o femeie de naționalitate slovacă, au fost reținute pentru trafic...
Ultima oră
Pe aceeași temă