În fiecare lună, 100 de copii şi adolescenţi din regiunea de sud-est a ţării diagnosticaţi cu cancer vin la Centrul Focus pentru tratament şi monitorizare. Graţie sprijinului Asociaţiei „Dăruieşte aripi”, cea care a înfiinţat în 2014 acest spaţiu în incinta Spitalului Clinic de Urgenţă din Constanţa, aceşti copii uită pentru câteva ore de suferinţa lor şi îşi încarcă sufletul cu speranţă. Personal medical, voluntari, părinţi şi copii, toţi sunt ca o familie aici. În centru există şi psiholog, un om care pune şi el o cărămidă la sănătatea celor suferinzi.
„Secţia de oncohematologie pediatrică a spitalului are în evidenţă mai mult de 400 de copii, dintre care 100 sunt cu cancer. Cei 100 de copii vin la centru în fiecare lună pentru diagnosticare, tratament şi monitorizare”, precizează fondatoarea Asociaţiei „Dăruieşte aripi”, Alina Vasea.
Un caz nou pe lună
Statisticile pe regiunea de sud-est a ţării privind cancerul sunt terifiante. Greu de suportat este şi faptul că cei mai mici dintre ei au doar câteva luni de viaţă. Anul trecut, la Constanţa au fost diagnosticaţi 14 copii cu cancer, adică mai mult de unul pe lună, iar la începutul acestei luni sunt deja patru copii înregistraţi în evidenţele medicale.
Donaţie minimă, câştig enorm
„Dăruieşte aripi” vrea să ajute toţi micuţii din spitalul constănţean, îmbunătăţind condiţiile de spitalizare. În această idee, asociaţia va concretiza la finalul acestui an un proiect de reconstrucţie şi modernizare a Secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi, în valoare de 1.200.000 de euro. „Sperăm să-l începem cât mai curând. Suntem pe ultima sută de metri cu strângerile de fonduri. Este perioada în care constănţenii pot direcţiona către «Dăruieşte aripi» 2% din impozitul pe profit. În acest fel, ei pot ajuta la realizarea acestui proiect. De asemenea, firmele cu profit pot direcţiona 20% din impozitul pe profit către asociaţia noastră”, a menţionat Alina Vasea.
Reabilitare totală
Noua secţie Terapie Intensivă neonatală va fi amenajată la etajul al optulea din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa şi va cuprinde echipament de ultimă oră necesar nou-născuţilor. „Se va da tot jos, se va reconstrui şi se vor face camere individuale cu câte un incubator sau două în ele, în aşa fel încât când vine un transfer sau când există un copil cu o prezumţie de infecţie, aceştia să poată fi trataţi în camere individuale, pentru că scopul proiectului este scăderea mortalităţii şi morbidităţii neonatale. Acest lucru înseamnă scăderea infecţiilor intraspitaliceşti. Vom face toate demersurile pentru ca infecţiile intraspitaliceşti să fie înlăturate”, mai spune reprezentantul „Dăruieşte aripi”.
Pacienţi peste capacitate la Terapie Intensivă
Realizarea unui astfel de proiect este mai mult decât necesară, mai ales că judeţul de la malul mării se află pe locul al doilea la numărul de copii născuţi prematur. În prezent, la Terapie Intensivă sunt trataţi zece copii, iar la secţia prematuri sunt internaţi 15 copii. „Din punct de vedere organizatoric, compartimentul Terapie Intensivă are opt locuri. În ultimul an şi jumătate am avut maximum zece zile în care am avut sub opt copii la Terapie Intensivă. De regulă, avem mult mai mulţi, se ajunge chiar până la 21 de copii. Să tratezi 21 de copii pe un număr de opt locuri nu este cum trebuie. Am înaintat către Ministerul Sănătăţii o cerere pentru a creşte numărul de locuri la Terapie Intensivă, pentru că acest lucru impune şi număr de echipamente, incubatoare şi personal aferent pentru îngrijirea acestor copii. În acest moment, facem eforturi deosebite pentru a asigura personalul de îngrijire pentru numărul total de copii”, a subliniat şeful Secţiei Neonatologie, dr. Livia Frăţiman. Anul trecut, la Terapie Intensivă neonatală au fost trataţi 380 de nou-născuţi, însemnând cazuri de prematuritate mică sau copii născuţi la termen, însă bolnavi.
CONSECINȚE
Va creşte numărul de locuri
Structura modernă şi funcţională de Terapie Intensivă pentru nou-născuţi va cuprinde, la finalul proiectului, 28 de locuri. Lucrările vor demara în forţă, imediat ce vor fi strânşi toţi banii. Din spusele Alinei Vasea, ar mai fi de completat 50.000 de euro. O contribuţie financiară a sosit, de curând, şi din partea Asociaţiei sportive „Sana Sport”, care a oferit Asociaţiei „Dăruieşte aripi”, după Maratonul nisipului 2016, suma de 4.500 lei.
INVESTIȚIE
Un pas înainte
În sprijinul tuturor, Asociaţia „Dăruieşte aripi” a achiziţionat, de curând, din donaţiile constănţenilor, AccuVein, un aparat de 6000 de euro, care detectează venele, de multe ori arse din cauza tratamentelor. „Cu acest aparat se vede la suprafaţa pielii, prin lumină, exact unde este vena şi asistenta nu mai are cum să dea greş la înţepare. Prinde vena din prima. Ştiam de acest aparat, l-am văzut în Germania. În Constanţa nu există aşa ceva. Ne-am dorit să anulăm groaza. Ştim cu toţii ce înseamnă un copil care plânge în momentul în care i se iau analize”, ne-a mai spus Alina Vasea.