19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialProiecte complexe pentru atragerea turistilor la Piatra Neamt

Proiecte complexe pentru atragerea turistilor la Piatra Neamt

Orasul Piatra Neamt are cele mai mari sanse sa rescrie reteta de succes a tarilor foste sarace din Uniunea Europeana, Grecia si Spania, care au dezvoltat o puternica industrie a turismului, pentru a realiza un important procent din Produsul Intern Brut prin beneficiile aduse de acest domeniu.
Pentru ca atentia unui numar mare de turisti nu poate fi atrasa de lucruri comune, actuala administratie locala a municipiului Piatra Neamt a solicitat elaborarea unor proiecte complexe si iesite din comun de amenajare a unei infrastructuri turistice durabile si a trecut deja la construirea unor obiective unicat cel putin in tara. Printre acestea se numara telegondola care va traversa orasul pe deasupra pentru a ajunge pe varful muntelui Cozla si numeroase amenajari pe acest munte: instalatii de telescaun, pista de tubing cu mai multe tuburi din cauciuc, partii de schi si bob, locuri pentru recreere si admirarea privelistii orasului inconjurat de munti, un hotel. Un proiect la fel de grandios este facut pentru muntele-emblema al orasului, Pietricica, pe care urmeaza sa fie construite scari rulante, incinte alveolare pentru spatii expozitionale, precum si un restaurant rotitor.

Amenajarea paraului Cuejdi

De asemenea, printre preocuparile primarului Gheorghe Stefan de a schimba imaginea orasului Piatra Neamt un loc aparte il ocupa si amenajarea paraului Cuejdi, proiect care a fost discutat in repetate randuri in cadrul dezbaterilor publice organizate de catre municipalitate. Pentru fluidizarea traficului rutier din aceasta zona, dar si pentru eliminarea aspectului neplacut pe care il creeaza paraul Cuejdi din cauza aluviunilor aduse de viituri, s-a ales solutia acoperirii albiei acestuia. Primaria municipiului Piatra Neamt a semnat un contract de proiectare a amenajarii paraului Cuejdi cu SC TRAPEC SA Bucuresti, in valoare de 209.219 lei. Proiectul cuprinde realizarea unui pod peste paraul Cuejdi, realizarea a doua platforme peste parau, in aval de pod, precum si amenajarea strazilor Orhei si Dacia prin ridicarea acestora la nivelul necesar. Podul carosabil peste Cuejdi va face legatura intre strada Dacia (malul drept) cu strada Orhei (malul stang), realizandu-se in acest fel o descongestionare a traficului din zona. Amenajarea estetica a podului va consta in amplasarea de zone cu spatii verzi pentru dirijarea fluxurilor de circulatie, realizarea de balustrade ornamentale impodobite cu jardiniere cu flori si plante ornamentale. Cele doua platforme peste paraul Cuejdi vor avea 100 de metri lungime si 21,20 de metri latime. Pe una dintre platforme va fi amenajata o parcare de 74 de locuri, cea de-a doua platforma fiind destinata spatiilor de recreere. Aceasta platforma va fi amenajata cu fantani arteziene, locuri de joaca si mobilier urban, spatii comerciale. De asemenea, acest spatiu va putea fi folosit si pentru desfasurarea de activitati artistice ocazionate de sarbatori locale sau organizarea de expozitii.

Sporirea efectului decorativ ambiental

Reamenajarea strazilor Orhei si Dacia va consta in ridicarea acestora la nivelul platformei in zona podului, consolidarea lor, precum si refacerea trotuarelor care delimiteaza cele doua strazi. Amenajarea peisagistica a zonei va consta in spatii verzi cat mai extinse, iar in zonele critice sub aspectul nivelului zgomotului se vor planta arbori si arbusti care sa constituie un ecran protector impotriva poluarii sonore si a noxelor si care sa contribuie la sporirea efectului decorativ ambiental si la siguranta circulatiei. Toate aceste proiecte, care necesita un efort investitional deosebit, au un singur scop, dupa cum ne-a precizat primarul de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. “Vrem sa facem din Piatra Neamt un oras turistic de nivel european, in care turistii sa vina cu placere 356 de zile din 365 de zile”, a declarat Gheorghe Stefan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă