25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialProiect PHARE de 800.000 de euro pentru unificarea jurisprudentei din Romania

Proiect PHARE de 800.000 de euro pentru unificarea jurisprudentei din Romania

Trei echipe mixte de experti vor lucra pentru unificarea jurisprudentei instantelor si parchetelor din Romania, in cadrul unui proiect PHARE, de care beneficiaza Consiliul Superior al Magistraturii si care are un buget de 800.000 de euro, transmite NewsIn.

Prima echipa de experti va trebui sa evalueze cadrul legislativ existent si practica judecatoreasa din Romania, referitoare la interpretarea si aplicarea unitara a legii. Rezultatele evaluarilor vor fi discutate intr-o serie de trei workshop-uri ale echipei de experti, care vor implica si participarea judecatorilor de la toate gradele de jurisdictie.

Aceasta prima echipa va fi formata dintr-un expert-cheie, doi experti internationali (judecatori) pe termen scurt si noua experti romani – judecatori de la diferite instante.

Cel de-al doilea grup mixt de experti va evalua legislatia si practica unitara, la nivelul parchetelor. Echipa va fi compusa dintr-un expert-cheie, un expert international pe termen scurt si sapte experti romani – procurori.

A treia echipa va elabora o metodologie privind solutionarea prin aceeasi abordare a cauzelor judiciare. Grupul va avea un expert-cheie, doi experti internationali (judecatori) pe termen scurt si noua experti romani – judecatori, si va elabora metodologia de tratare unitara a cauzelor .

In cadrul a sase workshop-uri si intalniri de lucru, echipa de experti va face un Manual de metodologie, care, inainte de a fi prezentat Plenului CSM, va fi dezbatut si cu judecatori si procurori.
De asemenea, va fi creata si pregatita o retea de 60 de judecatori (cate patru din circumscriptia fiecarei curti de apel), care vor fi astfel calificati ca formatori in aceasta metodologie.
Totodata, vor fi organizate sapte intalniri regionale (campanii de informare) cu magistratii pentru prezentarea si promovarea noii metodologii de tratare si solutionare unitara a cauzelor, in urma carora aproximativ 300 de participanti vor fi familiarizati cu noua metodologie.

Toate echipele vor trebui, la final, sa propuna masuri legislative si de alta natura, care sa imbunatateasca situatia actuala privind unificarea jurisprudentei. Catalogul de propuneri va fi prezentat Consiliului Superior al Magistraturii pentru analizarea si implementarea lor.

De asemenea, la finalul proiectului vor fi identificate zece domenii ale dreptului, in care lipsa unei jurisprudente unitare si consecvente este resimtita. Dupa identificarea acestora, vor fi organizate o serie de 30 seminarii la care vor participa aproximativ 600 de magistrati din toata tara. In aceste domenii de drept vor fi realizate culegeri de jurisprudenta, care vor fi folosite si ca suport de curs pentru auditorii INM.

Consiliul Superior al Magistraturii beneficiaza de proiectul "Unificarea jurisprudentei instantelor si parchetelor din Romania" din cadrul Programului Facilitatea de Tranzitie.

Proiectul are ca scop reducerea numarului de cauze a caror solutie a fost modificata in caile de atac, cresterea  increderii justitiabililor in actul de justitie si implicit pentru asigurarea consolidarii statului de drept si a suprematiei legii.

Proiectul  va fi implementat pe o perioada de 12 luni (pana in luna august 2010) si beneficiaza de un buget de 800.000 euro (din care 600.000 euro fonduri PHARE si 200.000 euro cofinantare). Proiectul va fi implementat impreuna cu  Fundatia Germana pentru Cooperare Legala Internationala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă