7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialProiect. Pedepse mai DURE pentru cei care neagă crimele comunismului

Proiect. Pedepse mai DURE pentru cei care neagă crimele comunismului

O propunere legislativă inițiată de senatorul independent Valeriu Todiraşcu prevede ca pedeapsa pentru persoanele care neagă crimele comunismului să fie între șase luni și trei ani de închisoare, potrivit Mediafax

De asemenea, iniţierea şi aderarea la organizaţii cu carater comunist ar urma să fie pedepsită cu închisoare de la trei la zece ani. 

Citește și: Copilăria în comunism

Valeriu Todiraşcu a depus la Senat proiectul de lege privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, argumentând că, deşi comunismul a fost condamnat “ferm” de preşedinte, în 18 decembrie 2006, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, raportul prezentat de şef statului nu a produs niciun fel de efecte juridice.

“Până acum, această condamnare nu a avut și consecințe juridice. Doar de curând s-au deschis procese penale împotriva unor criminali ai regimului comunist, procese ce nu s-au finalizat, încă, cu hotărâri definitive. Un alt regim criminal, cel fascist, face obiectul unei legi a statului român prin OUG nr.31/2002, actualizată prin Legea nr. 217/2015, care privește interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”, se arată în expunerea de motive.

Senatorul spune că ideologia comunistă nu este mai puţin condamnabilă decât fascismul, astfel încât se impune un tratament juridic egal.

“Ideologia și crimele comunismului nu sunt mai puțin condamnabile decât cele ale fascismului. Legislația română trebuie să prevadă măsuri asemănătoare celor adoptate împotriva idelolgiei fasciste, pentru a evita, în țara noastră, propaganda comunistă și reapariţia unor organizații de tip comunist. În acest scop, se promovează prezentul proiect legislativ, având ca model Ordonanța de urgență nr. 31 din 13 martie 2002, actualizată prin LEGEA nr. 217 din 23 iulie 2015”, arată senatorul Valeriu Todiraşcu, în proiectul de lege depus la Senatul României.

Potrivit iniţiativei legislative, cei care neagă, contestă, aprobă, justifică sau minimalizează, în mod evident, prin orice mijloace, în public, crimele comunismului ori a efectele acestuia vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Todiraşcu mai propune ca promovarea, “în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine comuniste (…)” să fie pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”.

Pedepsele sunt mai aspre pentru cei care iniţiază sau constituie organizaţii cu caracter comunist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, infracţiune care ar trebui să se pedepsească, în opinia iniţiatorului, cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Nu vor fi, însă, pedepsite personale care au comis aceste infracţiuni “dacă denunţă autorităţilor organizaţia, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului”.

De asemenea, dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele incriminate în proiectul de lege “înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate” , acesta nu va fi pedepsită.

Proiectul de lege mai arată că nu vor fi incriminate confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri comuniste şi utilizarării în public a simbolurilor comuniste sau distribuirea şi punerea la dispoziţia publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste, dacă acestea sunt “săvârşite în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unei chestiuni de interes public”.

Proiectul de lege depus de senatorul Valeriu Todiraşcu va ajunge în dezbatere la comisiile de specialitate.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă