20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialProiect legislativ pentru abrogarea Ordinului care a declanşat scandalul gărzilor în sănătate

Proiect legislativ pentru abrogarea Ordinului care a declanşat scandalul gărzilor în sănătate

Parlamentarul Tudor Ciuhodaru anunţă că va depune un proiect de lege ce va abroga noul Ordin 870, pentru ca orele suplimentare făcute de medici “să se faca aşa cum este prevăzut în codul muncii: cu acordul angajatului şi plătite corespunzător. Astfel activitatea din sectorul medical va fi asigurată corespunzător, în ciuda tuturor piedicilor de ordin legislativ provocate de incompetenţa celor ce conduc astăzi sănătatea. Sper că parlamentarii vor vota acest proiect de lege pentru că altfel,ar fi bine să înveţe să se opereze singuri nopţile sau la sfârşit de săptămână”.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Medicii ameninţă din nou cu proteste, în scandalul gărzilor

Medicul ieşean consideră că preconizatele economii făcute pe seama pacienţilor şi nerespectarea legislaţiei privind salarizarea orelor suplimentare vor duce la 4 consecinţe negative: neasigurarea continuităţii activităţii medicale prin gărzi, scăderi salariale în sănătate de până la 25%, plecarea medicilor din sistemul public de sănătate, creşterea numărului de cazuri de malpraxis. Parlamentarul, iniţiatorul legii privind plata tuturor gărzilor efectuate de medicii rezidenţi, va depune un proiect legislativ prin care se prevede clar că plata orelor din sănătate se va face conform codului muncii. cu acordul angajatului şi plătite corespunzător. Prin acest demers legislativ se vor abroga noile demersuri de austeritate aleguvernului Cioloş.

Citeşte şi: Încă un medic român, mort la datorie. Sistemul sanitar, un pericol
 
“Măsurile de austeritate ucid în sănătate. Vă anunţ oficial. Guvernanţii se vor opera singuri la sfărşit de săptămână. Istoria se repetă. Noile măsuri de austeritate luate de MS, ce lovesc direct în personalul medical şi în pacienţi, vor crea probleme majore funcţionării normale a sistemului de sănătate.
 
Într-un sistem în care este imposibil să întrerupi activitatea, circularele cu prevederi abuzive date de MS, ce instigă clar la nerespectarea legii, vor avea cel puţin 4 consecinţe negative:
 
1. Neplata orelor suplimentare într-un sistem cu un deficit uriaş de personal, de 13000 de medici, va duce la imposibilitatea asigurării continuităţii activităţii medicale prin ture şi gări.
2. Neplata orelor suplimentare din zilele libere va duce la scăderi salariale în sănătate cuprinse între 10 si 25%.
3. Neplata orelor suplimentare şi volumul ridicat de muncă, în condiţiile depopulării sistemului sanitar,afectează viaţa personală şi sănătatea şi scad motivaţia celor ce nu au plecat înca în privat sau peste graniţe.
4. Neplata orelor suplimentare va duce la accentuarea depopulării sistemului de sănătate, crescând timpii de intervenţie şi riscul de eroare medicală şi malpraxis.

Citeşte şi: 87% dintre medici refuză gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile

Am aşteptat ca actualul regim să modifice în bine, aşa cum a promis pentru încetarea protestelor din sănătate, ordinul 870 privind efectuarea gărzilor. Am asteptat degeaba. Aşa cum asteaptă şi pacienţii prin săli de aşteptare insalubre. Am aşteptat atâtea luni. Nu s-a întâmplat nimic” – argumentează dr Tudor Ciuhodaru.
 
 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă