24.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialProiect de monitorizare finalizat dupa 8 ani de balbe

Proiect de monitorizare finalizat dupa 8 ani de balbe

Regia Autonoma a Apei Valea Jiului (RAAVJ) a reusit sa finalizeze, dupa 8 ani, proiectul de monitorizare a sistemului de alimentare cu apa din zona, realizat de o firma israeliana. Lucrarile au costat 2,5 milioane de dolari, iar punerea sistemului in functiune a fost intarziata cu 3 ani, din cauza unui rest de executie, in valoare de doar 56.000 de dolari.
In anul 1997, RAAVJ a incheiat cu „Hydrocom Control Ltd.” din Israel un contract in valoare de 1,289 milioane dolari, in urma organizarii unei licitatii pentru realizarea programului „Monitorizarea sistemului de alimentare cu apa din Valea Jiului”. Proiectul initial a fost ulterior extins, ajungand pana la valoarea de 2,558 milioane de dolari.
Directorul RAAVJ Petrosani, Gheorghe Cioara, a afirmat ca in plus fata de contractul initial, „Hydrocom” s-a mai obligat sa realizeze automatizarea alimentarii cu apa a rezervoarelor, automatizarea captarilor de apa Buta, Jiet si Taia prin contro-lul turbiditatii apei brute, reglarea autonoma a presiunii pe aductiuni, controlul calitatii apei de la distanta, a turbiditatii si a PH-ului apei in punctele importante ale sistemului. Desi proiectul a fost apreciat ca util, avand ca termen de finalizare 30 septembrie 2002, realizarea programului s-a oprit chiar inainte de finalizare. Un rest de lucrare, de circa 52.000 de dolari, a blocat posibila functionare a sitemului.
De-a lungul derularii proiectului, acesta nu a fost ocolit de scandaluri mediatice sau de anchete desfasurate de diverse organe ale statului, in urma unor sesizari mai mult sau mai putin fondate. Chiar si in momentul stoparii lucrarilor de catre fostul director al RAAVJ, care a reclamat inutilitatea acestui sistem, s-a iscat o adevarata „furtuna”.
Mai mult decat atat, in toamna anului trecut, Directia Generala a Finantelor Publice Hunedoara a intocmit un proces-verbal de control, inaintat Consiliului Judetean, in care chiar fostul director al regiei, Constantin Lungu, era considerat vinovat pentru nerealizarea programului. Astfel, oficialii sustineau ca, fara un motiv bine intemeiat, fostul sef al RAAVJ a refuzat sa lucreze in continuare cu israelienii de la „Hydrocom”, care implementau programul si, desi avea disponibila suma in cont, nu a vrut sa achite ultima transa de 56.000 de euro.
Totodata, contractul a ajuns pana la Camera Internationala de Comert – Tribunalul International de Arbitraj de la Londra, dupa ce un control al Curtii de Conturi a obligat efectiv regia din Valea Jiului sa solicite executantului penalitati de intarziere pentru motivele imputabile acestuia.
Actualul director al RAAVJ, Gheorghe Cioara, a spus ca nu s-a perceput nici un leu penalizare, insa israelienii au fost obligati sa finalizeze lucrarile si sa aduca restul de piese la valoarea din anul 2002.

Cele mai citite

Planșeul Unirii, ping-pong între primării

Primarul sectorului 4 a anunțat că cedează Primăriei Generale a Capitalei, administrarea planșeului Unirii Primarul sectorului 4, Daniel Băluță a transmis, într-o postare, că...

Aproximativ 200 de polițiști și jandarmi participă la zeci de percheziții în localitatea Țăndărei

Aproximativ 200 de polițiști și jandarmi participă în această dimineață la o acțiune de amploare în localitatea Țăndărei, din județul Ialomița, care este desfășurată...

CIA vrea să recruteze informatori din China, Iran și Coreea de Nord

Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) a inițiat o campanie menită să recruteze informatori din China, Iran și Coreea de Nord, transmite...
Ultima oră
Pe aceeași temă