Pentru a intra în grupul celor mai puternice state ale lumii, Kazahstanul trebuie să îşi dezvolte sectorul agricol, să sprijine micii întreprinzători şi să investească în noile tehnologii, a arătat preşedintele Nursultan Nazarbayev. Totodată, Astana trebuie să dezvolte sectorul minier tradiţional, pentru că reprezintă un avantaj al statului.
Astfel, conform Strategiei 2050, este nevoie de noi abordări în domeniul procesării de hidrocarburi, pentru a maximiza potenţialul de export al sectorului energetic, precum şi în producţia de petrol şi gaze. Totodată, statul kazah trebuie să exploateze metalele rare, utile în fabricarea electronicelor, tehnologiei laser, telecomunicaţiilor şi echipamentelor medicale.
În plus, Kazahstanul vrea să intre pe piaţa explorării geologice şi să încurajeze investiţiile străine prin simplificarea legislaţiei.
În această perioadă, Nazarbayev a anunţat că vrea să dezvolte industria fabricării de maşini, avioane şi locomotive, produse pe care să le exporte pe alte pieţe de desfacere.
Autorităţile kazahe mai vor şi să pună bazele tehnologiei mobile şi multimedia, nanotehnologiei şi tehnologiei spaţiale, roboticii şi explorării energiei.
Kazahstanul, favorabil pentru afaceri
Conform unui clasament global, Kazahstanul este una din ţările cu cele mai favorabile condiţii pentru a face afaceri. În acest context, şeful statului kazah a explicat că „este nevoie de afaceri mici, care să treacă din mâinile unei generaţii în mâinile alteia”. Autorităţile au mai anunţat şi că vor adopta măsuri prin care vor sprijini antreprenorii. În prezent, Kazahstanul are aproximativ 800.000 de IMM-uri, în care lucrează 2.400.000 de oameni. Producţia a crescut de 1,6 ori în ultimii patru ani şi a produs venituri în valoare de 8,3 miliarde de tenge kazahi.
Investiţii în agricultură
Autorităţile kazahe vor să atragă noi investitori în sectorul agricol prin elaborarea unei legi eficiente a pământului. Prin această lege, cei care vor să cumpere şi să lucreze terenurile agricole trebuie să facă investiţii în tehnologie avansată. „Fermierii nu mai trebuie să se bazeze doar pe condiţiile meteorologice pentru a avea o cultură bogată”, a spus şeful statului. Totodată, fermierii vor beneficia de împrumuturi de la stat.
Kazahstanul va cultiva şi exporta, până în 2050, mai multe legume, oleaginoase şi furaje şi va dezvolta şi industria organismelor modificate genetic. Astana îşi mai propune şi să devină un exportator regional important de carne şi lactate.
În plus, a anunţat preşedintele kazah, până în 2030, pe 15% din suprafaţa arabilă se vor folosi tehnologii de conservare a apei.