Premierul și-a lansat mult așteptata „platformă“, intitulată „România 100“, cu referire la centenarul unirii cu Transilvania de la 1 Decembrie 2018. PNL și-a anunțat deja susținerea, în timp ce Victor Ponta s-a plâns că a fost plagiat.
O serie de economiști au apreciat că documentul nu conține decât generalități care au mai fost vehiculate. Uniunea Salvați România (USR), deși vrea să îl voteze pe Dacian Cioloș premier pentru un nou mandat, nu a avut nicio reacție la acest document. Online, platforma a devenit virală, atitudinea economiștilor fiind surprinzător de diferită de modul cum percepe publicul larg acest proiect.
În mai puțin de 24 de ore, aproape 40.000 de persoane semnaseră pe internet pentru susținerea acesteia, iar postarea de pe Facebook a premierului Cioloș avea peste 12.000 de distribuiri și peste 23.000 de like-uri.
Mai mult de un sfert din semnăturile de pe site-ul petitieonline.ro proveneau din București, în timp ce la Alexandria, în Teleorman, sub 100 de persoane și-au declarat susținerea pentru Dacian Cioloș. Aproape 400 de semnături proveneau de la Londra, mult peste cele colectate la Vaslui, Târgu Jiu și Călărași la un loc.
Românii, invitați să combată corupția
Platforma lui Cioloș are zece principii, opt priorități pentru primele 100 de zile ale viitoarei guvernări, precum și 21 de viitoare proiecte naționale. Principiile enunțate de premier conțin și un apel ca din viitorul Parlament să facă parte persoane care „respectă justiția, care țin cont de nevoile și de așteptările societății, care lucrează pentru țară, nu pentru interese private“.
În plus, Dacian Cioloș face un apel ca fiecare cetățean român să își asume lupta cu corupția.
„În momentul în care unul dintre noi dă sau primește mită, cere sau oferă un drept necuvenit, devine parte a sistemului care corupe și ucide România“, a avertizat prim-ministrul.
Printre principiile enunțate de Cioloș se mai află: „Susțin o Românie a tuturor românilor“, „Susțin o Românie sănătoasă“, „Susțin o Românie cu adevărat educată“.
În ceea ce privește primele trei luni ale unui nou mandat, platforma „România 100“ are o serie de angajamente mai concrete, cele mai multe fiind legate de reorganizarea birocrației de la nivel central. Guvernul urmează să fie „restrâns“, „cu ministere comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare“. Cioloș nu oferă nici un exemplu de minister care va fi desființat.
Cancelaria Guvernului va avea în subordine ComisiaDeTaiatHartii 2.0.
Cheltuielile publice vor fi „prioritizate“ – un angajament al tuturor guvernelor, de la Emil Boc până acum.
Vor fi desființate fondurile publice „prin care se distribuie bani, în funcție de clientelismul politic, fără a avea baza unor proiecte sau planuri pentru dezvoltare“. Programul nu oferă nici un exemplu concret al unor astfel de fonduri.
Guvernul va „instituționaliza“ #GovITHub și Coordonatorul pentru Tehnologia Informației.
Promisiuni pentru toată lumea
În ceea ce privește așa-numitul „portofoliu de priorități naționale“, pe primul loc se află reforma administrației publice. Cioloș dorește introducerea unor criterii noi de recrutare, de evaluare și de stimulare a funcționarilor.
„Obiectivul este de a crea o administrație publică profesionistă, competentă, integră, transparentă, atât la nivel central, cât și la nivel local“, se arată în program.
Acum câteva săptămâni, Cioloș se plângea că guvernul său nu a progresat în acest domeniu.
„Mi-aș fi dorit să mergem mai departe cu reforma administrației. Din păcate, n-am fost pregătiți aici, n-a fost nici suficientă ambiție din partea miniștrilor, care ar fi trebuit să abordeze lucrurile acestea mai frontal“, a spus prim-ministrul, afirmațiile sale fiind interpretate ca o critică la vicepremierul Vasile Dâncu, cel care se ocupă de administrația publică.
Ceva mai concrete sunt propunerile referitoare la păduri și agricultură. Agenția Domeniilor Statului se va transforma într-o „structură care să permită achiziționarea de terenuri agricole, comasarea și revânzarea acestora către tineri agricultori“. În plus, vor continua investițiile în cadastrare, iar agricultorii vor fi încurajați să se asocieze.
Cioloș promite și elaborarea unui „Program național pentru păduri care să permită conservarea și exploatarea durabilă a acestora“. În program mai sunt angajamente către: diaspora, antreprenori, săraci, cercetători, sportivi sau regiuni defavorizate, Roșia Montană, Delta Dunării.
Programul se încheie cu promisiunea că va fi dezvoltat un „program național de promovare a sportului de masă“.