7.5 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialProgramele Sapard nu au "trecere" la fermierii sibieni

Programele Sapard nu au “trecere” la fermierii sibieni

Fermierii sibieni nu sunt obisnuiti sa solicite si sa cheltuiasca fondurile nerambursabile europene puse la dispozitia lor prin intermediul programului Sapard, desi au la indemana diverse facilitati de lucru intre care si aceea de intocmire gratuita a documentatiei necesare pentru obtinerea banilor. Potrivit reprezentantilor Directiei Agricole si de Dezvoltare Rurala (DADR), judetul Sibiu are o problema tot mai evidenta in ceea ce priveste interesul pentru sursele de finantare nerambursabile europene, asa cum este si Sapard, si trebuie spus ca fermierii si zootehnistii care ignora aceste resurse de finantare au destul de putine sanse de a-si aduce afacerile la nivelul celor ale fermierilor concurenti din statele Uniunii Europene.
“In alte judete exista si cate 50 de fermieri care au accesat aceste fonduri pentru proiectele Sapard. La noi in judet, insa, sunt putine proiecte inregistrate pentru a beneficia de resursele de finantare nerambursabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana. De o buna perioada de timp, noi am luat o serie de masuri de a populariza conditiile de eligibilitate pentru a primi finantare si am pus la dispozitia celor interesati atat documentatia, cat si asistenta de specialitate necesara pentru intocmirea dosarelor. Ministerul Agriculturii a creat si conditii ca proiectele mici, sub 10.000 de euro, sa fie intocmite gratuit de catre specialistii de la oficiile de consultanta agricola si credem ca astfel vom reusi sa crestem numarul fermierilor interesati de aceste fonduri nerambursabile. Cea mai mare problema a oamenilor era aceea a co-finantarii, pentru ca multi dintre ei nu au cu ce sa intre in parteneriat cu Sapard. Dar s-ar putea spune ca am depasit acest obstacol pentru ca in prezent progamele viabile pot fi puse in practica fara ca beneficairul sa detina partea sa initiala de bani”, a declarat directorul executiv adjunct al DADR, Mircea Tecuceanu.
Practic, banii obtinuti din fonduri Sapard vor putea fi obtinuti mai usor, conditia principala fiind aceea de a exista destui fermieri sau zootehnisti interesati. Amatorii de fonduri Sapard sunt foarte greu de gasit in judetul Sibiu pentru ca in ultimii 15 ani de zile, agricultura si zootehnia au cunoscut si aici acelasi nivel de destructuralizare ca si in alte zone ale tarii.
La punerea activitatilor agricole din judet “pe butuci” au contribuit atat directorii fostelor IAS-uri (ajunse cu doar putine exceptii la faliment si lichidare), cat si comisiile locale de aplicare a legilor de retrocedare a proprietatilor. In comune, proprietatile funciare ce pot fi folosite pentru culturi agricole sunt atat de faramitate incat orice investitie serioasa in domeniu este sortita falimentului din cauza costurilor specifice prea mari.
Totodata, dotarile agricole sunt tot mai vechi si ponosite, iar in mediul rural multi dintre localnici au ajuns sa semene cu mana graul pentru recolta anului viitor, dupa ce anterior, au arat campurile cu plugul. Sunt destule localitati in judet in care cei care se incapataneaza sa lucreze pamantul stau la coada dupa singurul tractor cu plug care poate ara terenul toamna si dupa singura combina de recoltat cereale care le poate treiera graul.

Cele mai citite

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

Directorul FBI, Christopher Wray, în vizită în România

Directorul FBI, Christopher Wray, a venit într-o vizită fulger în România. S-a întâlnit cu procurorul general, șefii DNA și DIICOT. Oficialul s-a întâlnit în...

Tinmar înhață contractul de 100 milioane de lei de la RAJA Constanța

La licitația pentru furnizarea de energie pentru RAJA Constanța s-a dat o luptă în doi: Oancea de la Tinmar și Tudose de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă