20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialProgram Phare destinat gestionarii deseurilor, lansat la Timisoara

Program Phare destinat gestionarii deseurilor, lansat la Timisoara

Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Vest a lansat, ieri, la Timisoara, in cadrul Programului „Phare 2004”, Schema de Granturi pentru Sectorul Privat pentru Pregatirea de Proiecte in Domeniul Gestionarii Deseurilor. Dupa cum a afirmat presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, este pentru prima data cand Uniunea Europeana finanteaza proiecte din domeniul gestionarii deseurilor ce se adreseaza exclusiv firmelor din sectorul privat.
„Gestiunea deseurilor este o tema din ce in ce mai actuala pentru Regiunea Vest. Odata cu lansarea acestui program, asistam la o premiera in domeniul finantarilor nerambursabile, intrucat de aceasta data se limiteaza participarea doar la nivelul mediului de afaceri privat. Este un lucru pozitiv, pentru ca prin implicarea zonei private pot fi completate unele proiecte la care s-a angajat administratia judeteana”, a spus Ostaficiuc.
Presedintele CJ a estimat ca anul viitor, daca vor fi obtinute toate auto-rizatiile, se va incepe constructia de-poneului ecologic al judetului. Suma alocata Regiunii Vest este de 400.000 de euro, din care 300.000 de euro vor fi asigurati din fonduri Phare, iar restul va reprezenta co-finantarea de la bugetul de stat.
Valoarea eligibila minima a unui proiect care poate fi solicitata este de 10.000 de euro, in timp ce valoarea maxima a finantarii nerambursabile este de 75.000 euro. Beneficiarii trebuie sa asigure contributia proprie in valoare de minim 50 la suta din bugetul proiectului, in numerar.
Pentru a fi eligibile, societatile comerciale trebuie sa aiba cel putin un an de activitate, sa corespunda definitiei IMM-urilor si sa fie inregistrate legal inainte de 31 decembrie 2005. „Obiectivul general al programului este acela de a oferi asistenta financiara IMM-urilor care actioneaza direct in sectorul privind gestionarea deseurilor sau au un impact direct asupra acestui sector, cu scopul de a le sprijini in eforturile lor de a trata deseurile intr-un mod corespunzator”, a explicat directorul ADR Vest, Sorin Maxim.
La lansarea programului au participat intreprinzatori din judetele Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin. Termenul-limita de depunere a proiectelor este 15 septembrie 2006, la sediul Ministerului Integrarii Europene din Bucuresti.

Cele mai citite

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...
Ultima oră
Pe aceeași temă