19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialProfitabilitate scazuta, spune directorul executiv al companiei

Profitabilitate scazuta, spune directorul executiv al companiei

Directorul Lukoil a anuntat ca va demara discutii cu consumatorii din Germania, Cehia, Slovacia si Polonia pe tema majorarii preturilor.

Vagit Alekperov, directorul executiv al Lukoil – al doilea mare producator de petrol din Rusia, a anuntat ca intentioneaza sa majoreze pretul livrat clientilor din Germania, Cehia, Slovacia si Polonia. Potrivit acestuia, Lukoil a fost nevoit sa redirectioneze o parte din livrarile de petrol destinate Europei, din cauza profitabilitatii scazute.
Inainte de aceste reduceri, Lukoil a livrat rafinariilor din Germania aproximativ 2,4 milioane tone de titei, insa dupa ce Belarus a majorat cu 30% tarifele pentru livrarea titeiului rus prin intermediul conductelor Transneft, profitul realizat de Lukoil s-a diminuat. Alekperov spera ca in luna septembrie Lukoil va relua negocierile cu autoritatile irakiene pe tema relansarii unui contract semnat in 1997 pentru dezvoltarea unui zacamant petrolifer, West Qurna 2, din sudul Irakului. Potrivit acordului semnat cu regimul Saddam Hussein, compania rusa urma sa controleze 68,5% din West Qurna 2, unde se estimeaza ca exista patru miliarde barili de petrol.
Lukoil asigura 2% din productia mondiala de benzina, o participatie de 20% apartinand americanilor de la Conoco Philips. Anul acesta, Lukoil a pierdut titlul de cel mai mare producator de titei din Rusia in favoarea companiei de stat Rosneft, care a preluat o parte din activele de productie si rafinare ale fostei companii Yukos.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă